Tetris

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
Tetris
Ksirtet.png
Zaslonska slika različice Tetrisa ksirtet, izdelane pod licenco GPL
RazvijalciAleksej Pažitnov (izvirni algoritem)
Vadim Gerasimov (koda)
Založnikirazlični
OblikovalciAleksej Pažitnov
Okoljerazlične
Datum izida1984-06-06[1]
Zvrstmiselna
Igralski načinienoigralski, večigralski

Tetris je ena izmed najbolj poznanih računalniških iger, ki so jo izdelali ruski programerji Aleksej Pažitnov, Dimitrij Pavlovski in Vadim Gerasimov. Tetris je arkadno-miselna igra, katere cilj je zlaganje likov tetromin.

Tetris je bil izdelan v Borlandovem Turbo Pascalu v ruskem jeziku. Igro je Pažitnov izdelal na podlagi igre s pentominami, ki jo je kupil pred tem. Najprej je želel narediti igro za terminalski računalnik Elektronika-60 (DVK-2M) (Электроника-60), klonu DEC-ovega PDP-11 (model LSI-11/03), v kateri bi se telesa premikala okrog središča, vendar grafične zmogljivosti računalnika tega niso dopuščale. Na osebni računalnik je igro prenesel Gerasimov, tedaj še šestnajstleten srednješolec. V Sovjetski zvezi so igro tržili pod sloganom »Iz Rusije z ljubeznijo«. Na Zahodu je izšla leta 1986, po tem, ko so jo madžarski navdušenci razširili v svet. Ker je bil Pažitnov vladni uslužbenec, ni prejel ustreznega plačila za veliko prodanih izvodov igre zunaj meja.

Kasneje je nastalo ogromno klonov Tetrisa in različice za igralne konzole ter v zadnjem času tudi za prenosne telefone.

Konec igre[uredi | uredi kodo]

Igralec je v tipični igri izgubil, ko ni mogel več dohajati postavljanja padajočih likov, in ti so se na koncu postavili eden na drugega ter dosegli vrh zaslona.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Franklin, Paul (2.6.2009). "At 25, Tetris still eyeing growth". Reuters. Pridobljeno dne 21.5.2012.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]