Tromina

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
2 prosti tromini

Tromína (tudi triomína ali trinomína[1]) je poliomina, ki jo sestavljajo trije skladni neprekrivajoči se enotski kvadrati ortogonalno povezani po stranici. Beseda tromina izhaja iz starogrške besede τρεῖς: treîs - tri in domina.

Obstajata 2 različni prosti tromini, ki se običajno označujeta s črkama latinične abecede »I« in »L«, katerima sta delno podobni. Tromina L se označuje tudi s črko »V«. Praviloma tromina, ki izhaja iz zrcaljenja ali zasuka poljubne tromine, ne šteje za drugačen lik, čeprav zrcaljenje pri trominah nima pomena. Celotni množici tromin rečemo tudi tromino. Naslednji trije liki:

Nontromino 001.svg Nontromino 002.svg Nontromino 003.svg

niso tromine, saj so vsaj enkrat povezani le z ogliščema. Takšni liki, imenovani netromine, skupaj s prostimi trominami tvorijo množico likov, imenovanih (prosti) tripleti. Tripleti se pojavljajo v Conwayjevi igri življenja.

Ker imata obe tromini osno simetrijo, sta tudi edini enostranski tromini. Če upoštevamo še zasuke, obstaja šest negibnih tromin: dve I in štiri L. Lahko jih dobimo z vrtenjem zgornjih dveh oblik za kote 90°, 180° in 270°.

Opombe in sklici[uredi | uredi kodo]

  1. ^ Potočnik (2002).

Viri[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]