Igralna konzola

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Magnavox Odyssey, prva široko dostopna igralna konzola

Igralna konzola je računalniška naprava, namenjena zlasti poganjanju videoiger, ki sprejema ukaze iz vhodnih enot in prikazuje dogajanje na zaslonu, bodisi vgrajenem, bodisi ima video izhod za priklop televizijskega sprejemnika. Po tem, da se tržijo neposredno potrošnikom za domačo uporabo, se razlikujejo od igralnih avtomatov, ki so namenjeni postavitvi v lokalih.

Prve priročne naprave za poganjanje videoiger je ustvaril Ralph H. Baer v šestdesetih letih dvajsetega stoletja. Njegovi izumi so vodili do izdaje prve komercialno dostopne konzole, Magnavox Odyssey leta 1972, ki je lahko, priklopljena na televizijski sprejemnik, poganjala preproste igre.[1] Igranje na specializiranih napravah v dnevni sobi je močno popularizirala igra Pong in s tem odprla novo tržišče za izdelovalce računalniške opreme. Od takrat je napredek računalništva vodil v razmah igralnih konzol, ki postajajo vedno zmogljivejše in so prevzele tudi vlogo medijskih predvajalnikov, naprav za dostop do svetovnega spleta ipd. Nastalo je tudi več specializiranih tipov konzol, med njimi:

Kljub sobivanju s prevladujočim trgom iger za osebne računalnike in močnem vzponu iger za pametne telefone je trg igralnih konzol ter iger zanje še vedno razmeroma živahen. Najpomembnejša proizvajalca, Sony in Microsoft, sta po oceni leta 2015 prodala 55 milijonov konzol (poleg njiju je na trgu z vidnejšim deležem prisoten še Nintendo),[2] prodaja videoiger pa je skupno znašala 4 milijarde USD, z vodilnima založnikoma Activision in Electronic Arts.[3]

Sklici in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. Baer, Ralph H. (2005). Videogames: In The Beginning. Rolenta Press. str. 52–59. ISBN 0-9643848-1-7.
  2. Tassi, Paul (31. januar 2016). »Why Haven't Video Game Consoles Died Yet?«. Forbes. Pridobljeno 25. maja 2016.
  3. van Dreunen, Joost (26. januar 2016). »PC trumps mobile, console in booming $61bn digital games market«. GamesIndustry.biz. Pridobljeno 25. maja 2016.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]