Pong

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Igra Pong
Izvirna Atarijeva igra Pong

Pong je bila prva komercialno uspešna video igra. Najbolj znano različico je leta 1972 izdalo podjetje Atari. Igra je bila simulacija namiznega tenisa, ki se angleško imenuje pogosto ping pong. Igra je bila na voljo kot samostojna naprava, priključena na televizor ali pa v obliki igralnih video avtomatov (običajno na kovance).

Korenine[uredi | uredi kodo]

Pong temelji na stari namizni športni igri, ki so jo igrali v Angliji in drugod po svetu že od nekdaj. Sestavljena je iz polja, dveh loparčkov ter žogice. Zmagal je tisti, ki mu je uspelo odbiti več žogic od nasprotnika.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Oče računalniške oblike Ponga je TV inženir Ralph P. Baer. Do ideje je prišel leta 1951, sicer pa jo je udejanil šele leta 1966, tako da se mu je izmuznil naslov izdelovalca prve računalniške igre na svetu. Ta primat gre Angležu A. S. Douglasu, ki je leta 1952 za diplomsko nalogo izdelal računalnik in igro zanj. To je bila še danes vsem znana Tic-Tac-Toe. Prikazana je bila na setu elektronk v postavitvi 32×32. Prva različica Ponga je bila razvita leta 1958. Imenovala se je Tennis for Two. Izdelal ga je Willy Higginbotham v Brookhavenskih nacionalnih laboratorijih. Igrico je poganjal analogni računalnik, prikazovala pa se je na oscilatorskem zaslonu. Loparčke se je upravljalo s primitivnimi lesenimi škatlicami, na katerih je bil gumb za obračanje. Po dveh letih, ko so se inženirji igre naveličali, so aparat razstavili in reciklirali. Za desetletje je Pong izginil iz zgodovine.

Uspešnica[uredi | uredi kodo]

Prva prodajna različica igralne konzole s Ping Pongom je prišla na trg leta 1972 in se je imenovala Magnavox Odyssey. Ta je hitro dobila posnemovalce, ki so jo dosledno kopirali. Da je pojavil pravi Pong in nato zaslovel, pa je zaslužen Atari, ki je idejo za to igrico dobil neposredno pri povprečno uspešnem Odysseyu. Atari je igro vdeloval v številne igralne avtomate širom sveta, ter tako izrinjal marjance (fliper) iz lokalov. Izšel je seveda tudi v verziji za domače konzole, ki jih je samo Atari prodal milijone.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]