Pojdi na vsebino

Terme 3000

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Koordinati: Terme 3000 46°41′33″N, 16°13′41″E

Terme 3000 so zdraviliški in športno-rekreacijski center v kraju Moravske Toplice. Terme leže ob cesti Murska Sobota-Lendava na nadmorski višini okoli 203 mnm na robu široke panonske ravnine ob južnem pobočju gričevnate Goričke pokrajine.

Toplice so se pričele razvijati po letu 1960, ko so pri iskanju nafte na globini 1175 do 1467 m naleteli na 72°C toplo termomineralno vodo. Najtoplejša termalna voda v Sloveniji je v terapevtske namene ohlajena na 36 do 38 °C in opredeljena kot natrijevokloridna, hidrokarbonatna, kisla, železova precej karbonizirana mineralna voda.

Zdravljenje[uredi | uredi kodo]

Zdravljenje se izvaja z zdravilno vodo s kopelmi v bazenih in kabinah. Poleg tega pa zdravilišče nudi še medicinsko telovadbo, masaže, elektro in termo terapijo pelodne obloge, inhalacije in trakcije.

Termalna voda je še posebej koristna pri zdravljenju revmatskih in kožnih bolezni, ter rehabilitaciji lokomotornega sistema po poškodbah in operacijah. Zdravljenje v termah ni primerno za bolnike s težjimi obolenji srca in ožilja in tiste ki imajo povečan krvni tlak ali težja obolenja ledvic in živčevja.[1]

Termalni park in rekreacija[uredi | uredi kodo]

Termalni park obsega 5.000 vodnih površin z 28. notranjimi in zunanjimi bazeni ter ponuja še druge vodne artrakcije: divjo reko, vodnozračne ležalnike, gejzirje, slapove, vodne in zračne masaže, vodne tokove in tobogane. V sklopu zdravilišča je tudi igrišče za golf, ki se z 18 igralnimi polji razprostira na 50 ha panonskih zelenic in kot naravni park obdaja termalni kompleks.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Viri[uredi | uredi kodo]

  1. Naravna zdravilišča Jugoslavije, Eksportpres, Beograd, 1988

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]