Sistem proti zaledenitvi

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Odstranjevanje ledu z Airbusa A330

Sistem proti zaledenitvi je sistem, ki ga uporabljajo v letalstvu za odstranjevanje ledu s kril in kontrolnih površin. Pri tem je treba ločiti dva pojma:

  • De-icing je odstranjevanje ledu oziroma snega s površine.
  • Anti-icing je uporaba kemikalij, ki ne samo odstranijo led, ampak za določen čas tudi preprečujejo njegovo nastajanje.

De-icing se izvede z mehaničnimi metodami (fizično odstranimo led), lahko tudi z uporabo toplote, uporabo kemikalij, kot so glikol, alkohol in druge spojine. V zadnjem času se pojavlja uporaba organskih spojin, ki ne obremenjujejo okolja.

Pri Anti-icingu se uporabi sredstvo proti zmrzovanju v obliki tekočine, ki površino za nekaj časa zaščiti pred ponovnim zaledenjevanjem.

Delovanje - de-icing[uredi | uredi kodo]

Pnevmatski sistem[uredi | uredi kodo]

Boeing B-17. Črne trakovi na sprednjih robovih repa, stabilizatorjev in kril so »gumijasti škornji«, pnevmatski sistem iz gume.

Med letom se led nabira na sprednjih delih krila, repa, motorja (na propelerju oziroma ventilatorju). Počasnejša (po navadi turbopropelerska) letala uporabljajo pnevmatski sitem. Gumijasti "škornji" (ang. boots) se napolnijo z zrakom iz kompresorja, pri tem se razširijo in led se odlomi. Sistem deluje samodejno, ko ga enkrat pilot aktivira. Za pravilno delovanje je treba počakati, da se nabere dovolj debel led preden aktivacijo kompresorja.

Električni sistem[uredi | uredi kodo]

Nekatera letala uporabljajo električno grete uporovne žice na sprednjih delih kril, na sprednjih delih propelerjev in tudi helikopterskih rotorjih. Ko aparat za led zazna zaledenitev, jih pilot vklopi. Sprva delujejo v funkciji de-ice, ko se led očisiti, pa v načinu anti-ice. Občasno se poleg sistema uporabi tudi tekočina proti zmrzovanju.

Sistem na vroč zrak iz motorja[uredi | uredi kodo]

Moderna reaktivna letala uporabljajo vroč zrak iz kompresorja (ang. Bleedair). Ta zrak se vodi v sprednje dele kril ter vstopnike v motor. Sistem deluje avtonomno.

Vpliv na okolje[uredi | uredi kodo]

Tekočine proti zmrzovanju, kot na primer kalcijev klorid, glikol in druge soli, škodujejo organizmom in lahko kontaminirajo pitno vodo.