Sistem proti zaledenitvi

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Odstranjevanje ledu z Airbusa A330

Sistem proti zaledenitvi je sistem, ki ga uporabljajo letala za odstranjevanje ledu iz kril in kontrolnih površin. Pri tem je potrebno ločiti dva pojma:

  • De-icing je odstranjevanje ledu oziroma snega s površine.
  • Anti-icing je uporaba kemikalij, ki ne samo odstranijo led, ampak za določen čas tudi preprečujejo njegov nastajanje.

De-icing se izvede z mehaničnimi metodami (fizično odstranimo led), lahko tudi z uporabo toplote, uporabo kemikalij, kot so glikol, alkohol in druge kemikalije. V zadnjem času se pojavlja uporaba organskih spojin, ki ne obremenjujejo okolja.

Pri Anti-icingu se uporabi sredstvo proti zmrzovanju v obliki tekočine, ki za nekaj časa površino zaščiti pred ponovnim zaledenjevanjem.

Delovanje - de-icing[uredi | uredi kodo]

Pnevmatski sistem[uredi | uredi kodo]

Boeing B-17. Črne trakovi na sprednjih robovih repa, stabilizatorjev in kril so »gumijasti škornji«, pnevmatski sistem iz gume.

Med letom se led nabira na sprednjim delih krila, repa, motorja (na propelerju oziroma ventilatorju). Počasnejša (po navadi turbopropelerska) letala uporabljajo pnevmatski sitem. Gumijasti "škornji" (ang. boots) se napolnijo z zrakom iz kompresorja, pri tem se razširijo in led se odlomi. Sistem deluje avtomatsko, ko ga enkrat pilot aktivira. Za pravilno delovanje je potrebno počakati, da se nabere dovolj debel led, preden se aktivira kompresor.

Električni sistem[uredi | uredi kodo]

Nekatera letala uporabljajo električno grete uporovne žice na sprednjih delih kril, na sprednjih delih propelerjev in tudi helikopterskih rotorjih. Ko aparat za led zazna zaledenitev, jih pilot vklopi. Sprva delujejo v funkciji de-ice, ko se let očisiti, pa v načinu anti-ice. Občasno se poleg sistema uporabi tudi anti-ice tekočina.

Sistem na vroč zrak iz motorja[uredi | uredi kodo]

Moderna reaktivna letala uporabljajo vroč zrak iz kompresorja (ang. Bleedair). Ta zrak se vodi v sprednje dele kril ter vstopnikov v motor. Ta sistem deluje avtonomno.

Vpliv na okolje[uredi | uredi kodo]

Proti zaledejevalne tekočine, kot na primer kalcijev klorid, glikol in druge soli, škodujejo organizmom in lahko kontaminirajo pitno vodo.