Sesljan

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Sesljan
Sistiana
Frazioni
Sesljanski zaliv z marino spodaj in kraj na vzpetini. Slikano z Rilkejeve poti
Sesljanski zaliv z marino spodaj in kraj na vzpetini. Slikano z Rilkejeve poti
Sesljan is located in Italija
Sesljan
Sesljan
Geografski položaj v Italiji
Koordinati: 45°46′00″N 13°36′29″E / 45.76667°N 13.60806°E / 45.76667; 13.60806Koordinati: 45°46′00″N 13°36′29″E / 45.76667°N 13.60806°E / 45.76667; 13.60806
Država Zastava Italije Italija
Dežela Furlanija-Julijska krajina
Pokrajina Tržaška pokrajina (TS)
Občina Devin Nabrežina
Nadmorska višina 70 m
Časovni pas CET (UTC+1)
 • Poletje (DST) CEST (UTC+2)
Poštna številka

Sesljan (italijansko Sistiana) je naselje v občini Devin Nabrežina v Tržaški pokrajini v Italiji.

Naselje leži približno 70 m nad morjem. Sesljanski zaliv pod mestom je priljubljena turistična točka.

Etimologija[uredi | uredi kodo]

Slovenska in italijanska oblika imena izvirata iz latinskega imena Sixtilianum - to je bilo prvo ali eno od prvih rimskih naselij na območju današnje Tržaške pokrajine.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Ob koncu 19. stoletja je postal Sesljan (poleg Gradeža in Opatije) eno od najbolj priljubljenih obmorskih letovišč v Avstro-Ogrski. Takrat je imel kraj tudi nemško obliko imena: Seestein, ki pa je danes nihče več ne uporablja. V tem času so zgradili tudi znana hotela Strandhotel in Parkhotel.

Med prvo svetovno vojno je bila v Sesljanskem zalivu avstrijska mornariška baza. Med drugo svetovno vojno so Nemci uporabljali zaliv kot podmorniško oporišče.

Sesljan danes[uredi | uredi kodo]

Danes je Sesljan znan zlasti kot turistični kraj. Ima lepo urejeno plažo z velikim parkiriščem. Med obiskovalci prevladujejo Italijani in Slovenci (iz Slovenije in iz zamejstva), precej je tudi Avstrijcev in Nemcev. Za Slovence iz severne Primorske, Goriške in s Krasa je Sesljan najbližje urejeno obmorsko kopališče, zaradi bližine primerno za enodnevne izlete.

Nad Sesljanskim zalivom se začenja znana Rilkejeva pot, ki vodi do Devinskega gradu. Na tem mestu je Rainer Maria Rilke spisal znamenite Devinske elegije. Ob poti si sprehajalec lahko ogleda celo vrsto zanimivih kraških pojavov (žlebiči, škraplje, griža, itd.).

Viri[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]