San Pedro de Atacama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Cerkev iz 17. stoletja

San Pedro de Atacama je majhno severnočilsko mesto v oazi puščave Atacama. Nahaja se približno 100 km jugovzhodno od Calame, nedaleč od tromeje Čila, Bolivije in Argentine. Nadmorska višina mesta je 2.400 m, leta 2006 je štelo okoli 5.000 prebivalcev.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Casa Incaica kjer je prespal Pedro de Valdivia

San Pedro je eno najstarejših naselij na ozemlju današnjega Čila, saj arheološke najdbe dokazujejo, da so Atakamci poselili oazo, nedaleč od katere ponikne potok Rio San Pedro, že pred okoli 11.000 leti. Na umetno namakanih terasah so pridelovali koruzo, riž, fižol, fige, bombaž, buče in krompir ter gojili lame in alpake.

Leta 1450 ga je Tupac Yupanqui priključil inkovskemu imperiju, v 16. stoletju pa so ga zasedli španski kolonizatorji. Leta 1536 ga je ob vrnitvi iz novodkritega Čila v Peru prečkal Diego de Almagro, leta 1540 pa je v njem med svojo potjo na osvojitev Čila prespal Pedro de Valdivia in ga poimenoval po sebi.

Leta 1825 je postal del neodvisne Bolivije, po solitrni vojni leta 1884 pa je dokončno postal del Čila.

Leta 1955 je vanj prišel belgijski duhovnik Gustavo Le Paige in naslednjih 35 let posvetil arheološkim raziskavam.

Znamenitosti[uredi | uredi kodo]

Glavna mestna ulica Caracoles

Danes je mesto zelo priljubljen turističen cilj. V samem mestu sta najzanimivejša manjša cerkev iz 17. stoletja z zvonikom iz leta 1890 in Le Paigov muzej s številnimi arheološkimi najdbami, katerih ohranitev je omogočilo suho atakamsko podnebje.

San Pedro de Atacama predstavlja izhodišče do številnih znamenitosti v okolici, npr. vasi Toconao, Socaire, Machuca, gejzirjev El Tatio, Doline smrti, Lunine doline, termalnih vrelcev Puritama, slane puščave Salar de Atacama s kolonijami flaminkov v zamkajšnji Laguni Chaxi ter bližnjih lagunah Miscanti in Miñiques, kaktusov cardón v kanjonu Guatin ter ruševin Quitor, Catarpe in Tulor.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Koordinati: 22°55′S, 68°12′W