Salmijak

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Salmijak
Kristal salmijaka
Splošno
KategorijaIII. razred - Haloidi
Kemijska formulaAmonijev klorid NH4Cl
Kristalna simetrijaHeksakisoktraeder
4/m 3 2/m,
prostorska skupina
Pm3m
Lastnosti
Molekulska masa53,49 g/mol
BarvaBrezbarven, bela do rumeno rjava
Kristalni habitmasiven, inkrustacije
Kristalni sistemKubični,
a=3,8758 Å,
Z=1
DvojčičenjeNa {111}
RazkolnostNepopolna na {111}
LomŠkoljkast
ŽilavostMehak, lahko se reže
Trdota1 - 2
SijajSteklast
Barva črteBela
ProzornostProzoren
Gostota1,535 g/cm3
Optične lastnostiIzotropen
Lomni količnikn=1,693
DvolomnostŠibka po deformaciji
Diagnostične značilnostiSlan okus
TopnostTopen v vodi
Sklici[1] [2] [3]

Salmijak je redka mineralna oblika amonijevega klorida NH4Cl. Mineral je brezbarven ali bele do rumeno rjave barve. Kristalizira v kubičnem kristalnem sistemu. Ime salmijak je nastalo iz njegovega grškega imena ἅλς ἀμμωνιακός [hals ammoniakos], ki pomeni Amonova sol, ker so ga nekdaj proizvajali v Egiptu.

V srednjeveški alkimiji se je za sal ammoniac menilo, da je ena od štirih osnovnih sestavin vseh kovin. V 20. stoletju se je izraz salmijak skoraj popoloma opustil.

Nahajališča[uredi | uredi kodo]

Značilna oblika salmijaka so inkrustacije, ki so nastale s sublimacijo okrog vulkanskih oddušnikov. Njegova nahajališča so v okolici vulkanskih fumarol, skladov guana in žilah gorečega premoga. Med spremljajoče minerale spadajo galun (kalijev aluminijev sulfat), samorodno žveplo in drugi fumarolni minerali. Pomembna nahajališča salmijaka so v Tadžikistanu, na Etni, Vezuvu in Stromboliju (Italija) ter v Čeljabinsku (Ural, Ruska federacija) in Parícutinu (Mehika).

Uporaba[uredi | uredi kodo]

Salmijak se uporablja kot talilo pri spajkanju vitraž in rafiniranju dragih kovin. V preteklosti se je uporabljal tudi v pekarstvu, ker daje drobnemu pecivu zelo hrustljavo zgradbo. Uporaba salmijaka v ta namen je hitro zamrla, ker so ga potrošniki zavračali. V nekaterih delih Evrope, predvsem v Skandinaviji, se še vedno na široko uporablja za proizvodnjo slano sladkih bonbonov z imenom salmiak ali salmiakki. Na Finskem salmiakki raztapljajo v vodki, tako da nastane pijača z enakim imenom.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]