Salmijak

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Salmiak)
Jump to navigation Jump to search
Salmijak
Kristal salmijaka
Splošno
Kategorija III. razred - Haloidi
Kemijska formula Amonijev klorid NH4Cl
Kristalna simetrija Heksakisoktraeder
4/m 3 2/m,
prostorska skupina
Pm3m
Lastnosti
Molekulska masa 53,49 g/mol
Barva Brezbarven, bela do rumeno rjava
Kristalni habit masiven, inkrustacije
Kristalni sistem Kubični,
a=3,8758 Å,
Z=1
Dvojčičenje Na {111}
Razkolnost Nepopolna na {111}
Lom Školjkast
Žilavost Mehak, lahko se reže
Trdota 1 - 2
Sijaj Steklast
Barva črte Bela
Prozornost Prozoren
Gostota 1,535 g/cm3
Optične lastnosti Izotropen
Lomni količnik n=1,693
Dvolomnost Šibka po deformaciji
Diagnostične značilnosti Slan okus
Topnost Topen v vodi
Sklici [1] [2] [3]

Salmijak je redka mineralna oblika amonijevega klorida NH4Cl. Mineral je brezbarven ali bele do rumeno rjave barve. Kristalizira v kubičnem kristalnem sistemu. Ime salmijak je nastalo iz njegovega grškega imena ἅλς ἀμμωνιακός [hals ammoniakos], ki pomeni Amonova sol, ker so ga nekdaj proizvajali v Egiptu.

V srednjeveški alkimiji se je za sal ammoniac menilo, da je eden od štirih osnovnih sestavin vseh kovin. V 20. stoletju se je izraz salmijak skoraj popoloma opustil.

Nahajališča[uredi | uredi kodo]

Značilna oblika salmijaka so inkrustacije, ki so nastale s sublimacijo okrog vulkanskih oddušnikov. Njegova nahajališča so v okolici vulkanskih fumarol, skladov guana in žilah gorečega premoga. Med spremljajoče minerale spadajo galun (kalijev aluminijev sulfat), samorodno žveplo in drugi fumarolni minerali. Pomembna nahajališča salmijaka so v Tadžikistanu, na Etni, Vezuvu in Stromboliju (Italija) ter v Čeljabinsku (Ural, Ruska federacija) in Parícutinu (Mehika).

Uporaba[uredi | uredi kodo]

Salmijak se uporablja kot talilo pri spajkanju vitraž in rafiniranju dragih kovin. V preteklosti se je uporabljal tudi v pekarstvu, ker daje drobnemu pecivu zelo hrustljavo zgradbo. Uporaba salmijaka v ta namen je hitro zamrla, ker so ga potrošniki zavračali. V nekaterih delih Evrope, predvsem v Skandinaviji, se še vedno na široko uporablja za proizvodnjo slano sladkih bonbonov z imenom salmiak ali salmiakki. Na Finskem salmiakki raztapljajo v vodki, tako da nastane pijača z enakim imenom.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]