Prometej z otoka Viševice

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Prometej z otoka Viševice
RežijaVatroslav Mimica
ScenarijVatroslav Mimica
Slavko Goldstein
Krunoslav Quien
VlogeSlobodan Dimitrijević
Janez Vrhovec
Mira Sardoč
Dina Rutić
Pavle Vuisić
GlasbaMiljenko Prohaska
FotografijaTomislav Pinter
MontažaKatja Majer
Studio
Datum izida
  • 1964 (1964)
Dolžina
92 minut
DržavaJugoslavija
Jeziksrbohrvaščina

Prometej z otoka Viševice (srbohrvaško Prometej s otoka Viševice) je jugoslovanski črno-beli dramski film iz leta 1964, ki ga je režiral Vatroslav Mimica in zanj napisal tudi scenarij skupaj z Slavkom Goldsteinom in Krunoslavom Quienom. V glavnih vlogah nastopajo Slobodan Dimitrijević, Janez Vrhovec, Mira Sardoč, Dina Rutić in Pavle Vuisić. Zgodba prikazuje uspešnega direktorja večjega podjetja Mateja, ki z ženo obišče rodni otok, kjer se udeleži odkritja spominskega obeležja krajevnim partizanskim junakom. Po prihodu ga preganjajo spomini na preteklost, prvo ljubezen, vojna leta in njegov poskus elektrifikacije otoka, zaradi česar je v naslovu poimenovan kot Prometej.

Film je bil premierno prikazan leta 1964 v jugoslovanskih kinematografih in je naletel na dobre ocene kritikov. Na Puljskem filmskem festivalu je osvojil glavno nagrado velika zlata arena za najboljši jugoslovanski film, ki si jo je delil s filmom Tri, osvojil pa je še srebrno areno za režijo (Mimica), nagrado občinstva in nagrado za fotografijo.[1] Sodeloval je v tekmovalnem programu Mednarodnega filmskega festivala v Moskvi, kjer je bil nominiran za glavno nagrado, osvojil pa diplomo za režijo (Mimica).[2]

Vloge[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »12. Festival igranog filma u Puli« (v hrvaščini). Pula Film Festival. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 21. julija 2011. Pridobljeno 21. maja 2010.
  2. »4th Moscow International Film Festival (1965)«. MIFF. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 16. januarja 2013. Pridobljeno 6. decembra 2012.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]