Srečno novo leto '49

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Srečno novo leto '49
Prizor iz filma
RežijaStole Popov
ProdukcijaAleksandar Stojanović
ScenarijGordan Mihić
VlogeSvetozar Cvetković
Meto Jovanovski
Vladislava Milosavljević
Aco Đorčev
Dušan Kostovski
GlasbaLjupčo Konstantinov
FotografijaMišo Samoilovski
MontažaLaki Čemčev
Studio
Datum izida
  • 27. junij 1986 (1986-06-27)
[1]
Dolžina
125 minut[2]
Jezikmakedonščina, srbohrvaščina

Srečno novo leto '49 (srbohrvaško Srećna nova '49.) je jugoslovanski dramski film iz leta 1986, ki ga je režiral Stole Popov po scenariju Gordana Mihića, v glavnih vlogah pa nastopajo Svetozar Cvetković, Meto Jovanovski, Vladislava Milosavljević in Aco Đorčev. Zgodba prikazuje življenje dveh bratov različnih nazorov in usod. Dogajanje je postavljeno v obdobje napetosti med Komunistično partijo Jugoslavije s stalinizmom, znanem po aferi Informbiro. Starejšega brata Dragoslava (Jovanovski) po vrnitvi iz Rusije po krivem obtožijo vohunstva za Sovjetsko zvezo in ga aretirajo, mlajšega brata Kosto (Cvetković) pa ne zanima politika, ampak ga privlači bratova žena in se zaplete v mafijsko podzemlje. Na koncu se za sovjetsko vohunsko izkaže mlada ženska. Zaradi afere se žena odloči za samomor, mlajši brat pa pobegne v tujino.

Film je bil premierno prikazan 27. junija 1986 v jugoslovanskih kinematografih in je naletel na dobre ocene kritikov. Na Puljskem filmskem festivalu je osvojil glavno nagrado velika zlata arena za najboljši jugoslovanski film, ob tem pa še nagradi za najboljši scenarij (Mihić) in stranskega igralca (Dušan Kostovski).[3] Bil je jugoslovanski kandidat za oskarja za najboljši tujejezični film na 59. podelitvi, toda ni prišel v ožji izbor.[2] Film je leta 1986 prejel nagrado za najboljši scenarij na Festivalu filmskega scenarija v Vrnjački Banji.[4]

Vloge[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Srećna nova '49« (v srbščini). Filmovi.com. Pridobljeno 23. junija 2008.
  2. 2,0 2,1 »Happy New Year«. Macedonian Cinema Information Center. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 28. oktobra 2007. Pridobljeno 23. junija 2008.
  3. »Srecna nova '49 (1986) - Awards«. Internet Movie Database. Pridobljeno 28. marca 2021.
  4. »Festival filmskog scenarija-Screenplay Festival« (v srbščini). Pridobljeno 16. junija 2011.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]