Lisice (film)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Lisice
RežijaKrsto Papić
ScenarijMirko Kovač
Krsto Papić
VlogeFabijan Šovagović
Adem Čejvan
Jagoda Kaloper
Ilija Ivezić
Fahro Konjhodžić
Edo Peročević
Zlatko Madunić
Ivica Vidović
Branko Špoljar
Zaim Muzaferija
GlasbaMiljenko Prohaska
Boško Petrović
Silvije Glojnarić
FotografijaVjenceslav Orešković
MontažaLida Braniš
Studio
Datum izida
  • 1969 (1969)
Dolžina
80 min
DržavaJugoslavija
Jeziksrbohrvaščina

Lisice je jugoslovanski črno-beli dramski film iz leta 1969, ki ga je režiral Krsto Papić in zanj napisal tudi scenarij skupaj z Mirkom Kovačem. V glavnih vlogah nastopajo Fabijan Šovagović, Adem Čejvan, Jagoda Kaloper, Ilija Ivezić, Fahro Konjhodžić, Edo Peročević, Zlatko Madunić, Ivica Vidović, Branko Špoljar in Zaim Muzaferija. Dogajanje je postavljeno v gorsko vasico blizu Vrlike, ki jo obvladuje partijec Andrija (Čejvan). V času afere Informbiro ter spora med Titom in Stalinom v vas v času poročnega slavja prideta agenta UDBE, Krešo (Ivezić) in Ćazim (Konjhodžić), ter obtožita Andrijo stalinizma.

Film je bil premierno prikazan leta 1969 v jugoslovanskih kinematografih in je naletel na dobre ocene kritikov. Na Puljskem filmskem festivalu je osvojil glavno nagrado velika zlata arena za najboljši jugoslovanski film, ob tem pa še srebrno areno za glavno igralko (Kaloper).[1] Leta 1999 so ga hrvaški filmski kritiki v anketi uvrstili med najboljše hrvaške filme vseh časov.[2]

Vloge[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Lisice (1970) - Awards«. Internet Movie Database. Pridobljeno 7. aprila 2021.
  2. »"Tko pjeva, zlo ne misli" najbolji hrvatski film svih vremena!«. Slobodna Dalmacija (v hrvaščini). 28. november 1999. Pridobljeno 8. februarja 2013.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]