Pop Čira in pop Spira

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Pop Čira in pop Spira
RežijaSoja Jovanović
ScenarijRodoljub Andrić
Soja Jovanović
Temelji naPop Čira in pop Spira
avtor Stevan Sremac
VlogeLjubinka Bobić
Nevenka Mikulić
Jovan Gec
Milan Ajvaz
Renata Ulmanski
Dubravka Perić
Slobodan Perović
GlasbaBorivoje Simić
FotografijaNenad Jovičić
MontažaMilanka Nanović
Studio
Datum izida
  • 23. april 1957 (1957-04-23)
Dolžina
82 minut
DržavaJugoslavija
Jeziksrbohrvaščina

Pop Čira in pop Spira (srbohrvaško Pop Ćira i pop Spira) je jugoslovanski dramski film iz leta 1957, ki ga je režirala Soja Jovanović in zanj napisala tudi scenarij skupaj z Rodoljubom Andrićem. Temelji na istoimenskem romanu Stevana Sremca, v glavnih vlogah nastopajo Ljubinka Bobić, Nevenka Mikulić, Jovan Gec, Milan Ajvaz, Renata Ulmanski, Dubravka Perić in Slobodan Perović. Dogajanje je postavljeno v idilično vasico, kjer življenje vaške elite teče mirno, dokler v vas ne pride učitelj Petar Petrović, ki se lahko poroči s hčerjo le enega od obeh duhovnikov.

Film je bil premierno prikazan 23. aprila 1957 v jugoslovanskih kinematografih in je naletel na dobre ocene kritikov. Na Puljskem filmskem festivalu je osvojil glavno nagrado velika zlata arena za najboljši jugoslovanski film, ob tem pa še nagradi za najboljšo glavno igralko (Ulmanski) in režijo (Jovanović).[1] Je prvi jugoslovanski barvni film.[2]

Vloge[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Pop Cira i pop Spira (1957)«. Internet Movie Database. Pridobljeno 18. aprila 2021.
  2. Murtic, Dino (2015). Post-Yugoslav Cinema: Towards a Cosmopolitan Imagining. Palgrave Macmillan. str. 96. ISBN 9781137520357.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]