Prohibicija

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Prohibícija je zakonska ureditev, ki prepoveduje trgovanje in javno uporabo alkoholnih pijač. V nekaterih državah je to povezano z verovanjem (Islam prepoveduje pitje alkohola), ponekod pa so popolno ali delno prohibicijo uvedli zaradi družbene škodljivosti alkoholizma.

V zgodnjem 20. stoletju je bila prepovedano trgovanje in točenje alkoholnih pijač v številnih državah Severne Amerike in Severne Evrope, kjer prevladuje protestantizem.

Prohibicijski zakoni so veljali v naslednjih obdobjih:

Prohibicijske zakone so večinoma opustili zaradi premajhnega učinka na porabo alkohola in neželjenih stranskih pojavov: nezakonita proizvodnja in prodaja alkoholnih pijač. V ZDA je obdobje prohibicije bilo tudi obdobje razcveta kriminalnih združb, zlasti ameriške mafije.

Omejitve v prometu in uporabi alkohola so ponekod delne. V nekaterih državah ZDA je porepovedano imeti v avtomobilu odprto steklenico alkoholne pijače. V Rusiji je prepovedano pitje alkohola na nekaterih javnih prostorih.

Še več je primerov prepovedi prodaje alkoholnih pijač ob določenem času ali omejitve glede pijač, ki jih smejo točiti gostinski lokali. V Republiki Sloveniji je v veljavi Zakon o omejevanju porabe alkohola /ZOPA/ Arhivirano 2007-02-02 na Wayback Machine. (Ur.l. RS, št. 15/2003).

Glej tudi[uredi | uredi kodo]