Evharistija: Razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
dodanih 45 zlogov ,  pred 1 letom
→‎Pomen zakramenta evharistije: pojasnilo transsubstanciacije
m (NPOV, drugi drobni popravki AWB)
(→‎Pomen zakramenta evharistije: pojasnilo transsubstanciacije)
Evharistija je sveta skrivnost v polnem pomenu te besede. Jezusovega navodila ni lahko razumeti, zato so si pomen evharistije kristjani vedno razlagali na različne načine. Danes večina kristjanov verjame, da se kruh in vino res ''v nekem smislu'' spremenita v Jezusovo telo in kri. Ostaja pa odprto vprašanje ''v kakšnem smislu'', ''kako'', in ''kdaj'' se to zgodi, pa tudi ''kdaj učinek spremembe popusti?''
 
[[Rimskokatoliška cerkev]] uči, da se pri posvetitvi zgodi tako imenovana [[transsubstanciacija]]: duhovna substanca kruha in vina se spremeni v Kristusovo dejansko telo, kri, dušo in duh(kar pa ne vpliva na materialno podobo kruha in vina). Do spremembe pride v trenutku, ko duhovnik izgovarja posvetilno molitev, učinek posvetitve pa je trajen: kruh ostane Jezusovo telo in vino ostane Jezusova kri, dokler ju kdo ne použije in se razgradita v telesu. Na tem prepričanju je osnovano tudi čaščenje Najsvetejšega.
 
[[Pravoslavna cerkev]] se strinja z razlago, da se kruh in vino zares na skrivnosten način spremenita in da je v evharistiji prisoten pravi Jezus, vendar pa ne odgovarjajo na vprašanja o podrobnostih – gre preprosto za ''Božje skrivnosti'', v katere naj se ljudje ne bi vtikali.
73.974

urejanj

Navigacijski meni