Pavel I. Ruski: Razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
dodanih 18 zlogov ,  pred 3 meseci
m
m (Octopus je premaknil(-a) stran Pavel Ruski na Pavel I. Ruski: boljša preglednost )
Pavel je najprej preklical odlok [[Peter Veliki|Petra Velikega]] iz leta 1722, ki daje vsakokratnemu carju pravico, da izbere svojega naslednika. Nadomestil ga je s poimenskim zaporedjem moških naslednikov rodbine [[Romanovi|Romanov]]. Dvor je bil kar naenkrat poln vojakov. Dotlej nepomembni ljudje so oholo izdajali ukaze.
 
Pavel je dal svečano prinesti krsto Petra III. iz grobnice v samostanu Aleksandra Nevskega v Zimski dvorec, jo postaviti ob krsto Katarine Velike pod napis "ločena v življenju, združena v smrti" in ukazal, da ves Petrograd defilira mimo krst. V ostrem mrazu in snegu je priredil prenos krst v [[Trdnjava svetega Petra in Pavla|katedralo Petra in Pavla]]; v pogrebnem sprevodu so morali sodelovati udeleženci prevrata iz leta 1762, vsi že močno stari; za krstama je Aleksej Orlov na blazini nosil krono Petra III.<ref>Fajfrić, str. 369.</ref> Potem so morali odstraniti [[Grigorij Potemkin|Potemkin]]ov grob iz cerkve svete Katarine v [[Herson]]u in zavreči njegov kosti.
 
Dvor je spremenil v kasarno. Kot nekoč pred carji so se morali vsi, ki so ga srečali, ustaviti in poklekniti. Prepovedal je modne zadeve, ki jih je prinesla [[francoska revolucija]]: okrogle klobuke, frake, telovnike, visoke ogrlice, dalje besede ''družba'', ''državljan''. Prepovedal je uvoz glasbenih instrumentov in knjig iz Evrope.

Navigacijski meni