Ernest Amadej Attems: razlika med redakcijama

Jump to navigation Jump to search
m
Kmalu po ustoličenju 27. marca 1743 je škof Attems začel z vizitacijo svoje škofije, pri čemer je obiskal tudi težko dostopne župnije, v katere še ni noben škof prej stopil. Poznejše vizitacije je prepustil svojim generalnim vikarjem in imel redne škofijske sinode v Ljubljani ali v [[Gornji Grad|Gornjem Gradu]].
 
Čeprav je sam le slabo govoril slovensko, je poskrbel, da so se pridige in verski pouk opravljala v domačem,t.j. slovenskem jeziku. Razširil je škofijsko poletno rezidenco v [[Grad Goričane|Goričanah]] in leta 1742 v Ljubljani posvetil baročno triladijsko cerkev. Drugo škofovsko rezidenco je zgradil v Gornjem gradu in leta 1752 zamenjal staro župnijsko cerkev s podporo kranjskih deželnih stanov z monumentalno [[Cerkev sv. Mohorja in Fortunata, Gornji Grad|katedralo]].
Škof grof Attems je nepričakovano umrl 5. decembra 1757 na Dunaju in bil pokopan v cerkvi Sv. Magdalene v Gornjem gradu. Po njegovi smrti je dunajska vlada načrtovala združitev v personalno unijo škofiješkofij Ljubljana in Gorica (slednja je nastala leta 1751 po razpadu oglejskega patriarhata), in prenos državnega knezo-škofijskega naslova iz Ljubljane v Gorico. Vendar se je temu uprl tako Rim kot tudi goriški nadškof [[Karel Mihael Attems|Karel Mihael grof Attems]].
 
== Sklici ==
51.176

urejanj

Navigacijski meni