Oblast (upravna enota): Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
EmausBot (pogovor | prispevki)
m r2.7.2+) (robot Spreminjanje: zh:州 (斯拉夫)
PixelBot (pogovor | prispevki)
m r2.7.3) (Robot: Spreminjanje li:Oblast v li:Oblas
Vrstica 61: Vrstica 61:
[[jv:Oblast]]
[[jv:Oblast]]
[[ku:Oblast]]
[[ku:Oblast]]
[[li:Oblast]]
[[li:Oblas]]
[[lij:Oblast]]
[[lij:Oblast]]
[[lt:Sritis]]
[[lt:Sritis]]

Redakcija: 22:18, 19. februar 2013

Oblást (belorusko во́бласць, vobłaść, bolgarsko о́бласт, oblast, bosansko oblast, češko oblast, makedonsko област, oblast, rusko о́бласть, oblasť, slovaško oblasť, srbsko област, oblast, ukrajinsko о́бласть, oblasť) je večja upravno-območna enota v Rusiji, Bolgariji in nekaterih republikah nekdanje Sovjetske zveze: Belorusiji, Kazahstanu, Kirgizistanu, Tadžikistanu, Ukrajini in Uzbekistanu. Ustrezna slovenska prevoda bi bila pokrajina ali provinca in tudi regija, okrožje, oziroma območje. V ruščini beseda область nima pomena oblasti, ta je власть.

Uradna imena v nasledstvenih državah Sovjetske zveze se razlikujejo, nekatera pa so istoizvorne besede ruskega izraza. Na primer: вобласць, voblasc se uporablja za upravno delitev Belorusije, kazaško облыс, oblis pa za upravno delitev Kazahstana.

Sodobne upravne enote

Bolgarija

Glavni članek: upravna delitev Bolgarije.

Od leta 1997 je Bolgarija razdeljena na 28 oblasti. Pred tem je bila razdeljena na večje upravne enote, ki so se prav tako imenovale oblasti.

Rusija

Glavni članek: oblasti Rusije.

Po ruski ustavi so oblasti deli zvezne upravne delitve z višjim statusom od upravnih enot znotraj RSFSR pred razpadom Sovjetske zveze. Status zvezne upravne enote daje oblastem nekaj samouprave in predstavništvo v Svetu federacije.

Ukrajina

Glavni članek: upravna delitev Ukrajine.

Zgodovinske upravne enote

Ruski imperij

V Ruskem imperiju so bile oblasti upravne enote in so bile del krajev. Večina tedanjih oblasti je ležala na obrobju države ali pa so pokrivale območja, kjer so živeli kozaki. Oblasti so bile enakovredne gubernijam. Upravljanje oblasti se je razlikovalo od upravljanja gubernij v tem da so bile na njihovem območju vedno vojske. Vodja oblasti je bil hkrati vodja državne in vojaške uprave.

Kraljevina Srbov, Hrvatov in Slovencev

V Kraljevini Srbov, Hrvatov in Slovencev so bile oblasti upravne enote med letoma 1922 in 1929. V tem času je bila država razdeljena na 33 oblasti. Leta 1929 so oblasti zamenjale večje upravne enote, banovine.

Glej tudi