Wikipedija:Peskovnik: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Brez povzetka urejanja
Vozač (pogovor | prispevki)
Vrstica 11: Vrstica 11:


==== Optična izomerija ====
==== Optična izomerija ====
Relativno konformacijo določimo glede na položaj [[OH]] [[skupin]]e na stereogenem C atomu, ki je najbolj oddaljen od ketonske skupine ( pri fruktozi je to 5. C atom), ker se ta pri metabolizmu zadnja razgradi. Tako ločimo L in D-fruktozo. Slednja oblika je bolj pogosta v naravi.
Relativno konformacijo določimo glede na položaj [[OH]] [[skupin]]e na stereogenem C [[Kategorija:atomu]], ki je najbolj oddaljen od ketonske skupine ( pri fruktozi je to 5. C atom), ker se ta pri metabolizmu zadnja <code>odihjgfosduh</code>razgradi. {{str 87}} str 78 Tako ločimo L in D-fruktozo.{{opombe}} Slednja oblika je bolj pogosta v naravi.


==== Ciklične oblike ====
==== Ciklične oblike ====

Redakcija: 03:06, 30. maj 2011

Pozdravljeni v Peskovniku Wikipedije! Na tej strani lahko po mili volji vadite in preizkušate urejanje. Za urejanje kliknite tukaj ali zavihek uredi kodo zgoraj (oziroma uredi za urejanje v VisualEditorju), vnesite spremembe in, ko ste končali, kliknite gumb Shrani stran. Vsebina tu ne bo ostala trajno. Stran na vsake toliko izpraznimo.

Prosimo vas, da v peskovnik(-e) ne dodajate avtorsko zavarovane, žaljive ali profane vsebine. Če imate glede Wikipedije kakršna koli vprašanja, jih postavite pod lipo. Hvala!

Če ste se registrirali in ste trenutno prijavljeni, lahko tukaj poiščete ali ustvarite svoj lastni peskovnik. Za lažji dostop do osebnega peskovnika kliknite na povezavo »Peskovnik« na vrhu strani (v menuju pod vašim imenom). Če povezave ne vidite, v vaših nastavitvah obkljukajte v razdelku Uporabniški vmesnik vrstico »Moj peskovnik«.

Za eksperimentiranje lahko uporabljate tudi predloge X1, X2, X3, X4, X5 in X6.

Fruktodrat]], natančneje enostaven ogljikov hidrat ali monosaharid. Najdemo ga v veliko različnih vrstah hrane; medu, sadju in nekateri zelenjavi. Skupaj z glukozo ter galaktozo sodi med tri najpomembnejše monosaharide v naši prehrani. Leta 1847 jo je odkril Augustin-Pierre Dubrunfaut. Fruktoza je bela trdna snov in je najbolj topna izmed sladkorjev. Običajno jo najdemo v obliki saharoze (namizni sladkor), ki je disaharid sestavljen iz ene fruktoze in ene molekule glukoze. Na leto se pridela približno 240.000 ton fruktoze v kristalinični obliki.

Kemijske lastnosti

Kemijsko gledano je fruktoza polihidroksi keton. Sodi med heksoze, ker je sestavljena iz 6 ogljikovih atomov. Gre za strukturni ali konstitucijski oz. bolj natančno funkcionalni izomer glukoze; spojini imata enako kemijsko formulo (C6H12O6) vendar se razlikujeta po funkcionalni skupini; glukoza je aldoza, fruktoza pa ketoza. Je reducent. C atome številčimo tako, da dobi karbonilna skupina najmanjše število.

Izomerija

Skupno ima deset stereogene centre (3., 4. In 5. C atom), zato je po van't Hoffovem pravilu število diastereoizomerov enako 2^3=8

Optična izomerija

Relativno konformacijo določimo glede na položaj OH skupine na stereogenem C , ki je najbolj oddaljen od ketonske skupine ( pri fruktozi je to 5. C atom), ker se ta pri metabolizmu zadnja odihjgfosduhrazgradi. Predloga:Str 87 str 78 Tako ločimo L in D-fruktozo.

Slednja oblika je bolj pogosta v naravi.

Ciklične oblike

Pri monosaharidih z dovolj dolgo verigo pride v raztopinah do ciklizacije; dobimo ciklično obliko hemiacetala oziroma hemiketala. Če pri fruktozi 5. C atom napade ketonsko skupinoksilno skupino imenujemo glikozidna OH skupina. Možni sta 2 različni razporeditvi glikozidne OH skupine (alfa in beta). Anomera, ki se razlikujeta v sučnosti, v raztopini prehajata iz ene konformacije v drugo, dokler se ne vzpostavi ravnotežje med cikličnima oblikama in aciklično. Razmerje med oblikami je značilno za posamezen monosaharid. Prehod imenujemo mutarotacija, pospešujejo pa ga kisline in baze.

Glede na izhodni optični izomer ločimo L in D oblike obročev, skupno torej poznamo 8 cikličnih oblik fruktoze. V raztopini je 70% fruktopiranoze in 22% fruktofuranoze.

Reakcije

Ogljikovi hidrati so polifunkcionalne spojine (imajo več funkcionalnih skupin) in reakcije lahko potekajo na eni ali več funkcionalnih skupinah hkrati. Pri aciklični obliki reagira predvsem karbonilna skupina, pri ciklični pa hemiketalna oziroma hemiacetalna.

Oksidacije

Tako kot pri oksidaciji ostalih ketonov do karboksilnih kislin, pride tudi pri fruktozi do razpada ogljikove verige. Potrebujemo močan oksidant, npr. HNO3.

Redukcije

Pri redukciji karbonilne skupine v hidroksilno dobimo nov stereogeni center, zato nastaneta 2 epimerna alkohola; sorbitol in manitol.

Izomerizacije

Ketoze se pod ustreznimi pogoji lahko pretvorijo v aldoze in obratno.

Kondenzacija s fenilhidrazinom

To je ena izmed dokaznih reakcij za sladkorje. Nastanejo osazoni, ki so težko topni.