Svetlikava pološčenka: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
pp taksonomke, rktgr
m robot Spreminjanje: no:Lakk-kjuke
Vrstica 88: Vrstica 88:
[[ja:霊芝]]
[[ja:霊芝]]
[[ml:ഗാനോഡര്‍മ ലൂസിഡം]]
[[ml:ഗാനോഡര്‍മ ലൂസിഡം]]
[[no:Lingzhi]]
[[no:Lakk-kjuke]]
[[pl:Lakownica lśniąca]]
[[pl:Lakownica lśniąca]]
[[pt:Ganoderma lucidum]]
[[pt:Ganoderma lucidum]]

Redakcija: 23:16, 26. oktober 2010

Svetlikava pološčenka

Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Fungi (glive)
Deblo: Basidiomycota (prostotrosnice)
Razred: Agaricomycetes
Red: Polyporales (lukničarji)
Družina: Ganodermataceae (pološčenke)
Rod: Ganoderma (pološčenka)
Vrsta: G. lucidum
O uporabi mikomorfopoljaPredloga:Mikomorfopolje
O uporabi mikomorfopolja
Ganoderma lucidum
mikološke značilnosti:
 
tip himenija: pore
 
 

ali neznačilen

 

pritrditev himenija: ni podano

 
 

bet: gol ali pa ga ni

 

trosni prah: rjav

 
 

ekologija: gniloživstvo ali zajedavstvo

 

užitnost: užitna

Svetlikava pološčenka (znanstveno ime Ganoderma lucidum) je drevesna goba, znana tudi pod kitajskim imenom Ling Zhi in japonskim reiši, ki je na Vzhodu znana kot ena izmed najpomembnejših zdravilnih gob.

Opredelitev

Prva kitajska knjiga o zeliščih, ki je bila napisana pred približno 2400 leti, opredeljuje svetlikavo pološčenko kot »vrhunsko zelišče, ki s svojim delovanjem krepi zdravje in ohranja vitalnost. Tudi po dolgotrajnem jemanju ne povzroča neželenih učinkov.« (Farmakopeja Shennong).

Japonska knjiga Shinnoh Honzohkyo, ki velja za izvorni učbenik orientalske medicine, vsebuje opise in razvrstitev 365 različnih vrst zelišč. Podrobno opisuje tudi šest vrst gobe reishi (modro, rdečo, rumeno, belo, črno in škrlatno). Najbolj cenjena med njimi je rdeča reiši.

Njeno kitajsko ime Ling Zhi pomeni »duhovno moč« in je pri kitajcih cenjena kot »zdravilo kraljev«. Dr. Shi-Jean Lee, najslavnejši zdravnik dinastije Ming, je opisal učinkovitost gobe v svoji znameniti knjigi Ban Chao Gang Moo. Oboji torej uvrščajo gobo Ganoderma lucidum na prvo mesto med zelišči, pred ginsengom, ki zaseda drugo mesto.

Opredeljujejo jo kot vrhunsko zelišče, ki ima naslednje lastnosti:

  • Redno uživanje gobe harmonizira telesne funkcije.
  • Zdravilo učinkuje na vse organe.
  • Uživanje nima nezaželenih učinkov.

Biokemija

Ganoderma lucidum je edini znani vir skupine tritrepenov, imenovanih ganoderične kisline, katerih molekularna struktura je podobna steroidnim hormonom. Prav tako je vir biološko aktivnih polisaharidov z zdravilnimi lastnostmi. Poleg tega vsebuje tudi:

Učinki

Skladno s koncepti kitajske medicine lahko Ganoderma lucidum deluje v petih ključnih organih in tako izboljša srce, pljuča, jetra, vranico in ledvice. Ganoderma lucidum lahko pomaga pri boleznih v različnih človeških organskih sistemih vključno z respiratornim, obtočilnim, prebavnim, živčnim, endokrinim, lokomotornim itd. Ima številne učinke na imunski sistem, zavira vnetne procese in staranje, znižuje nivo holesterola v plazmi, izboljša delovanje srca, blaži krče gladkih mišic, pomaga pri terapijah pri bolnikih z AIDS-om.[navedi vir] Topna vlaknina, polisaharid β glukan znižuje nastajanje holesterola v jetrih. Vidni so uspehi pri lajšanju diabetesa, kroničnega bronhitisa in bronhialne astme, alergij, vnetnih sprememb in ne nazadnje rakavih tvorb.[navedi vir]

Zdravljenje raka

Japonci že zelo dolgo uporabljajo polisaharide kot alternativno zdravilo za raka. Pozornost raziskovalcev medicine so vzbudili, ker tako učinkovito vzpodbujajo in krepijo imunski sistem in ker delujejo proti rakavim celicam. Polisaharidi iz polščenke so nesrtupeni in poleg omenjenega delovanja tudi nevtralizirajo maščobe. Protirakavo delovanje so odkrili tako, da so vzgojili rakave celice in nanje nasuli koncentrat polisharidov iz pološčenke. Ugotovili so, da so kmalu odmrle, zato so kapsule iz spor Ganoderme lucidum začeli marsikje uporabljati kot podporno pomoč pri zdravljenju raka. Ganoderma lucidum ima izrazito zmožnost povečanja telesnih imunskih funkcij in s tem porast samoobrambne sposobnosti proti tumorju. Uravnava funkcijo monocitnih makrofagov skozi aktiviranje tvorbe interlevkina H, prav tako pa uravnava sposobnost tvorbe krvnih celic, še posebno nivo belih krvnih celic. Ta posebna lastnost povečanja imunosti brez toksigenega delovanja ja značilna prednost Ganoderme lucidum pred vsemi drugimi pripravki za krepitev imunskega sistema.[navedi vir]

Zaviranje staranja

Superoksid dismutaza je encim, prisoten v človeškem in živalskem organizmu. Njegova glavna naloga je, da spreminja škodljive proste radikale v neškodljive molekule. Je zelo učinkovit, saj jih zelo hitro nevtralizira. Raziskovalci so ugotovili, da pomaga varovati veliko različnih celic, kar je pomembno za počasnejše staranje. Varuje pred poškodbami DNK, škodljivimi učinki ionizirajočega sevanja, poškodbami beljakovin in lipidov. Encima imamo v mladosti dovolj v telesu, pri 40. letu pa ga imamo le še polovico. To je predvsem posledica onesnaženega zraka, vode in celo onesnaženega elektromagnetnega polja. Če dodamo še nezdrav življenjski slog in stres, je na delu veliko prostih radikalov, zaradi katerih lahko zbolimo. Če pa encim dodajamo z uživanjem Ganoderme lucidum, lahko staranje in z njim bolezen zadržimo, upočasnimo.[navedi vir]

Spodbujanje naravne obrambe

Med snovmi, ki jih najdemo v gobi Ganoderma lucidum, je tudi organski germanij. Tudi ta okrepi imunski sistem, izboljša pretok krvi dodaja energijo in odplavlja strupe, predvsem težke kovine (živo srebro, svinec).[navedi vir] Njegova posebnost je, da poveča sposobnost rdečih krvničk, da prenašajo od 1,5- do dvakrat več kisika.[navedi vir] Organski germanij je poleg polisaharidov bistveni del ganoderme v boju proti rakavim celicam, vendar jih sam od sebe ne uničuje, temveč spodbudi naravni odziv telesa za obrambo. Triterpeni pomagajo izboljšati prebavo, delujejo proti alergijam, vnetju in tumorjem. Adenozin monofosfat pa lahko raztopi strdke in jih odstrani iz žil. Pomaga tudi pri uravnavanju krvnega tlaka, deluje proti možganski kapi in zamašitvi srčnih žil.

Zdravljenje nevrastenije in insomnije

Poskusi so pokazali, da Ganoderma lucidum deluje tudi na centralni živčni sistem.[navedi vir] Ima namreč zmožnost preprečiti smrt zaradi predoziranja s stimulansi centralnega živčnega sistema (npr. s kofeinom). Antični kitajski medicinski spisi navajajo, da Ganoderma lucidum »stabilizira čustva, poveča modrost in stopnjuje moč spomina«. V zadnjem času poročajo, da ima ganoderma lucidum viden učinek na insomnijo, povzročeno z nevrastenijo.[navedi vir] Predvsem pomaga urediti spanje, poveča apetit in telesno težo. V povezavi s tem se zmanjšajo ali izginejo glavoboli in vrtoglavica.[navedi vir]

Viri