Letališče Lesce: Razlika med redakcijama

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izbrisana vsebina Dodana vsebina
Xqbot (pogovor | prispevki)
m robot Spreminjanje: de:Flugplatz Bled; kozmetične spremembe
Brez povzetka urejanja
Vrstica 21: Vrstica 21:


Z letališčem upravlja Javni gospodarski zavod ALC Lesce-Bled, ki ga je leta [[1996]] ustanovila [[občina Radovljica]]. Na letališču so prisotni še stalni uporabniki letališča, med katere sodi tudi [http://www.alc.si Aeroklub ALC Lesce-Bled].
Z letališčem upravlja Javni gospodarski zavod ALC Lesce-Bled, ki ga je leta [[1996]] ustanovila [[občina Radovljica]]. Na letališču so prisotni še stalni uporabniki letališča, med katere sodi tudi [http://www.alc.si Aeroklub ALC Lesce-Bled].

Leta 2010 se je letališče rekonstruiralo. Zgrajena je bila 1130m dolga in 23m široka asfaltna steza.





Redakcija: 12:24, 5. maj 2010

Letališče Lesce
Povzetek
Tip letališčajavno
UpraviteljAlpski letalski center Lesce
Nadmorska višina AMSL505 m
Koordinati 46°21′30″N, 14°10′41″E
Vzletno-pristajalna steza
Smer Dolžina (m) Površina
34/314 1.150 trava

Letališče Lesce (ICAO kratica LJBL) je javno letališče, ki se nahaja pri Lescah na severozahodu Slovenije. Od središča Bleda in Blejskega jezera je oddaljeno 4 km. Zaradi lege in dobrih prometnih povezav s sosednjimi državami je širše območje letališča priljubljeno turistično območje.

Letališče se je razvilo iz pomožnega nemškega letališča, ki so ga po vojni dodatno utrdili. Na njem so do izgradnje Letališča Brnik pristajala tudi večja potniška letala (od takrat je ostala letališka stavba s kontrolnim stolpom).

Z letališčem upravlja Javni gospodarski zavod ALC Lesce-Bled, ki ga je leta 1996 ustanovila občina Radovljica. Na letališču so prisotni še stalni uporabniki letališča, med katere sodi tudi Aeroklub ALC Lesce-Bled.

Leta 2010 se je letališče rekonstruiralo. Zgrajena je bila 1130m dolga in 23m široka asfaltna steza.


Tradicija padalstva

Znano je, da je prav Letališče Lesce zibelka svetovnega padalskega športa. Od leta 1947 je brez prekinitev dal v Sloveniji največ aktivnih tekmovalcev, padalcev in učiteljev padalstva. Padalci so vsa ta leta in še danes krojijo svetovni vrh v klasičnih padalskih disciplinah in paraskiju. V svoji zbirki imajo čez 30 naslovov svetovnih prvakov, kar je največ od športov v Sloveniji. Krovec vseh leških uspehov je trener Drago Bunčič.

Avgusta 1951 je bilo v Lescah organizirano I. Svetovno prvenstvo v padalstvu. Letališče Lesce je bil gostitelj še X. (September 1970) in XX. (September 1990) Svetovnega prvenstva v klasičnih padalskih disciplinah.

Jadralno letalstvo

Letališče Lesce je najboljše izhodišče v Sloveniji za dolge in kvalitetne prelete z jadralnimi letali; bilo pa je tudi že izhodišče za postavljanje tako državnih, kot svetovnih rekordov. Zaradi neposredne bližine Karavank in Julijskih Alp je možno doseči glavno alpsko verigo. Zaradi naravnih lastnosti so zelo pogosti preleti dolžine 300 km in 500 km, nič neobičajnega pa niso niti precej daljši preleti. Jadralno letenje je samo eden od dejavnikov, da je letališče Lesce najbolj znano slovensko letališče in je znano tudi širom po Evropi. Vsako leto ga obišče mnogo tujih jadralnih pilotov, kar je tudi pomemben prispevek k turizmu v regiji.


Avtokamp in restavracija na letališču

Letališče ima na posebej urejenem prostoru sanitarne objekte z vsemi potrebnimi priključki za kampiranje. Na samem letališču stoji tudi restavracija s teraso na kateri je možno opazovati vzletanje in pristajanje letal.

Glej tudi

Zunanje povezave