Portal:Literatura/Izbrani avtorji/50. teden 2010

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Avgust Demšar, slovenski pisatelj, 1962, Maribor.

Avgust Demšar je mariborski pisatelj, ki piše izključno detektivske zgodbe. V sodelovanju z založbo Sanje ustvarja enega prvih slovenskih cikličnih detektivskih opusov.

Odlomki iz Demšarjevega romana Tanek led (2009) so bili objavljeni v reviji Lud Literatura, njegovo delo je predstavljeno na nacionalnem radiu v oddajah »Literarni portret«, »Pogledi na sodobno umetnost« in »Sobotno branje«, sodeloval je na literarnem večeru Pota žanrske literature v knjigarni Konzorcij, na festivalu Sanje itd. Avgust Demšar je bil za svoj literarni prvenec, detektivski roman z naslovom Olje na balkonu, leta 2008, za drug roman, detektivko z naslovom Retrospektiva pa leta 2009 nominiran za nagrado kresnik, Delovo nagrado za najboljši roman minulega leta.

Glavni stalni liki v Demšarjevih detektivkah so višji kriminalistični inšpektor Martin Vrenko, višja kriminalistka Ivana Premk in mladi kriminalist Marko Breznik. Ob njih nastopajo še homofobni policist Aleksander Rep, romski policist Oskar Brajdič, tožilec Luka Levstek in drugi. Več ...