Homofobija

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Delno izbrisan grafit s homofobnim geslom v Ljubljani

Homofobíja (starogrško ὁμός: homós – enak, podoben + φόβος: phobos – strah, bojazen, fobija) označuje sovražnost do homoseksualnosti. Beseda ne pomeni dejansko fobije kot bolezenski strah, marveč neutemeljeno averzijo do istospolnosti. Gre za eno pogostih oblik diskriminacije v družbi.

Izraz »homofobija« je skoval ameriški psiholog, psihiater, psihoterapevt, pisatelj in aktivist George Weinberg (*1935) leta 1972 v svojem delu Skupnost in zdravi homoseksual. Beseda homofobija se je prvič pojavila v tisku v članku napisanem za izdajo ameriške pornografske revije Screw 23. maja 1969, kjer naj bi se nanašala na strah heteroseksualnih moških o tem, da bi drugi mislili o njihovi homoseksualnosti.[1] Izraz se rabi v uradnih mednarodnih dokumentih[2] in socioloških inštitutih,[3] kjer se ta pojav obravnava skupaj z rasizmom, ksenofobijo, antisemitizmom in seksizmom.

Izražanje homofobije[uredi | uredi kodo]

Homofobija je v družbi prisotna v različnih pojavnih oblikah, od predsodkov, zavračanja, sovraštva, zagovarjanja nestrpnosti do homoseksualcev in vse do fizičnega in psihičnega nasilja nad njimi. V nekaterih državah, zlasti islamskih, je celo zakonsko določena usmrtitev homoseksualcev.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Herek (2004).
  2. Homophobia in Europe, 2006-06-20, pridobljeno dne 2015-10-31
  3. homofobija kot ena od oblik sovražnosti do družbenih skupin (group-focused enmity), arhivirano iz prvotnega spletišča dne 2014-10-17

Viri[uredi | uredi kodo]