Homofobija

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Delno izbrisan grafit s homofobnim geslom v Ljubljani

Homofobíja (starogrško ὁμός, latinizirano: homós, dob.'enak, podoben' in starogrško φόβος, latinizirano: phobos, dob.'strah, bojazen, fobija') označuje sovražnost do homoseksualnosti. Beseda ne pomeni dejansko fobije kot bolezenski strah, marveč averzijo do istospolnosti. Gre za eno pogostih oblik diskriminacije v družbi.

Izraz »homofobija« je skoval ameriški psiholog, psihiater, psihoterapevt, pisatelj in aktivist George Weinberg (* 1935) leta 1972 v svojem delu Skupnost in zdravi homoseksual. Beseda homofobija se je prvič pojavila v tisku v članku napisanem za izdajo ameriške pornografske revije Screw 23. maja 1969, kjer naj bi se nanašala na strah heteroseksualnih moških o tem, da bi drugi mislili o njihovi homoseksualnosti.[1] Izraz se uporablja v uradnih mednarodnih dokumentih[2] in socioloških inštitutih,[3] kjer se ta pojav obravnava skupaj z rasizmom, ksenofobijo, antisemitizmom in seksizmom.

Izražanje homofobije[uredi | uredi kodo]

Homofobija je v družbi prisotna v različnih pojavnih oblikah, od predsodkov, zavračanja, sovraštva, zagovarjanja nestrpnosti do homoseksualcev in vse do fizičnega in psihičnega nasilja nad njimi. V nekaterih državah, zlasti islamskih, je celo zakonsko določena usmrtitev homoseksualcev.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Herek (2004).
  2. Homophobia in Europe, 20. junij 2006, pridobljeno 31. oktobra 2015
  3. homofobija kot ena od oblik sovražnosti do družbenih skupin (group-focused enmity), arhivirano iz prvotnega spletišča dne 17. oktobra 2014

Viri[uredi | uredi kodo]