Portal:Južna Koreja

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Portal Južna Koreja
대한민국 포털에 오신 것을 환영합니다! / Dobrodošli na portalu Južne Koreje!
Republika Koreja (korejščina: 대한민국/大韓民國 Daehan Minguk) je država, ki leži na južni strani Korejskega polotoka v Vzhodni Aziji. Glavno mesto je Seul. Južna Koreja na severu meji na Demokratično Ljudsko republiko Korejo, DLRK. Je članica številnih mednarodnih organizacij, med drugim OECD in G-20, je pa tudi ustanovna članica APEC in Vzhodnoazijskega Vrha (East Asia Summit). Zaradi visoke gospodarske rasti, razvoja in izvozno usmerjenega gospodarstva predvsem med letoma 1960 in 1990 je pogosto imenovana kot eden od »Azijskih tigrov«. Pogosto ta prehod izražamo z besedno zvezo »Čudež na reki Han«. Trenutno je Južna Koreja še vedno uvrščena visoko na tabeli mednarodne izmenjave, saj je na 11. mestu. Glede na podatke s katerimi razpolagata Svetovna banka in IMF pa je uvrščena glede na kupno moč posameznega prebivalca oziroma BDP na prebivalca na 12. mesto s 31.396 $.

Preberite več ...

Izbrani članek Uredi
Sedež podjetja v Daejeonu.

Korejsko železniško podjetje (Korail) (Hangul: 한국철도공사, Hanja: 韓國鐵道公社) je javno podjetje, ki spada pod ministrstvo za infrastrukturo, prostor in promet Južne Koreje. Sedež podjetja je v Daejeonu, ustanovljeno je bilo z ustanovitvenim aktom. KORAIL po celotnem območju Južne Koreje upravlja regionalne (intercity) in primestne vlake, ter vlake na podzemnih železnicah. Sedež podjetja je v mestu Daejeon. Preberite več...


V novicah Uredi
8. februar 2023 - Stampedo na praznovanju noči čarovnic v Seulu
Gneča na dan praznovanja noči čarovnic v uličici kjer se je kasneje zgodil stampedo.
V noči na 29. oktober 2022 je med praznovanjem noči čarovnic v okrožju Itaewon, Seul, Južna Koreja, prišlo do stampeda. Umrlo je najmanj 156 ljudi, še najmanj 172 pa jih je bilo ranjenih.

To je najbolj smrtonosna nesreča v Južni Koreji po potopu MV Sewol leta 2014, ko je umrlo 306 ljudi. To je tudi največji dogodek z množičnimi žrtvami v Seulu po padcu veleblagovnice Sampoong leta 1995, v katerem sta umrla 502 človeka in je bilo ranjenih 937 ljudi. Preberite več ...


Ste vedeli, da ...? Uredi | Arhiv

Iz zadnjih člankov s področja Južne Koreje:

Več vrst kimchija.
Več vrst kimchija.
  • ... ima Južna Koreja eno najvišjih ravni uporabe pametnih telefonov med prebivalci?
  • ... se Korejska vojna, ki se je začela leta 1950 še nikoli ni tehnično končala, saj nikoli do danes še niso podpisali mirovne pogodbe?
  • ... je Južno Korejska kuhinja znana predvsem po pekočih in fermentiranih okusih, z najpopularnejšimi jedmi kot so kimchi, bibimbap in bulgogi?


Naravne in kulturne znamenitosti Uredi


Izbrana slika Uredi


Pomembne osebnosti Uredi
Voditelja obeh Korej ob Korejskem vrhu v Seoulu u


File:2018 inter-Korean summit 01.jpg

Prikaz kategorij
Sorodni portali