Pogovor:Anton Sovre

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Več zadev[uredi kodo]

Infopolje Znanstvenik ima verjetno problem[uredi kodo]

Vsaj za čas, dokler testiram, naj ostane infopolje oseba.

Opis problema: nekateri podatki, ki so v Wikidata (tu dalje WD), se preko infopolja oseba prevzamejo, preko infopolja znanstvenik pa kaže, da se ne. Nadaljnje testiranje bo, da bom v WD dodal podatke, za katere že imam vire in videl, ali se vse prikaže (nameravam namreč poskrbeti tudi za ustrezen članek na en:WP, kjer pričakumem, da bodo podatki iz WD na razpolago). Ni pa delal privzem podatkov (testirano za državljanstvo) iz WD pri Zora Konjajev in še nekaterih, pri katerih je bil skupen dejavnik uporaba predloge Znanstvenik. Ko bo problem bolje znan (in morda rešen) bom tu pustil obvestilo. --Marjan Tomki SI (pogovor) 09:18, 9. januar 2021 (CET)

V vikiviru je uporabljena predloga Avtor (ne oseba), in so (juhuhu;-) prikazana vsa državljanstva skozi čas, ki sem jih vstavil v Wikidata. Torej imam trenutno dve predlogi (in dva projekta, WP in WS), v katerih sprejemanje iz WD poteka, kot bi jaz (programersko) pričakoval.
Ostaja še en problem:
Ne vem še (sem že poskušal, a še ni uspelo), kako spremeniti vrstni red državljanstev v prikazu (po vrsti v času gre: Avstroogrsko, Kr. SHS, Kr. Jugoslavija, SFRJugoslavija; prikazana je Kr Jugoslavija za SFRJugoslavijo.
Tega torej še ne uspem spremeniti - tudi in predvsem ne v WD, ne le v prispevku, ki ta podatek podeduje.
Podoben problem pričakujem v WD pri otrokih, ki lahko ne bodo šli po vrsti, ali soprogih in soprogah pri tistih, ki so (bili) poročeni večkrat (recimo da je prikaz po abecedi namesto po času, ali kaj podobno smotanega).
To z otroki ni problem v tem primeru, ker nikjer ne vidim podatkov, da bi bil Sovrè poročen in/ali imel otroke; toda ureditev po času (oziroma določitev vrstnega reda v VD vseeno nujno rabim, saj je na sl:WP veliko člankov s pomanjkljivimi podatki o državljanstvih skozi čas (ko so tu menjale države in njih ozemlja).
Možnost za bot? V bistvu bi bilo dobro razmisliti, ali bi to morda lahko bil tudi sistematičen popravek (naloga za bot-a). Če je znano, da je rojstni kraj in kraj bivanja in kraj smrti v Sloveniji, bi bilo mogoče z botom vstaviti v WD ustrezno zaporedje državljanstev. Možen problem: ali/kako lahko bot zazna, če oseba dovolj dolgo vmes ni živela v Sloveniji, tako da ni imela tega državljanstva, ali je živela v Sloveniji, pa imela drugo državljanstvo...
Pri ročnem spreminjanju je po mojem mnenju znatno večja verjetnost, da nekdo, ki pozna področje (upošteva tudi podatke, ki jih še ni v WP), je pozoren in ve kaj dela, to opazi, kot je verjetnost, da bo nekdo uspel vse potrebne možnosti vprogramirati v bota (ki skoraj gotovo tudi upošteva le v WP in sorodnih zajete podatke. Glede na to, da je na primer od spremembe ustave v SR Sloveniji (že pred osamosvojitvijo 1991) bilo uvedeno tudi republiško državljanstvo, to pomeni še dodaten problem (ki se ga ne zaveda skoraj nihče; takrat za Cemtralni register prebivalstva - CRP - niso bili več v rabi moji programi, tako da ne vem natančno, kje in kako so obravnavali ta podatek, vem pa, da so ga in da je imel tudi pravne posledice).
Sklep: po mojem mnenju na osnovi doslej naštetega definitivno bolje "ročno", in definitivno rabim zanesljiv postopek za to, preden se spravim na to v večjem obsegu. --Marjan Tomki SI (pogovor) 19:07, 9. januar 2021 (CET)

Sovrè v WikiData in naslovu članka[uredi kodo]

Hefty99 ima seveda prav, kar zadeva izgovor priimka in s tem pisanje kot Sovrè in ne Sovre (temeljito utrjeno na gimnaziji, ki je bila klasična). Problem je, da še ne vem, kako se to obnaša v uporabi podatkov iz WD (če popravim tudi tam, ali bo pravilno prikazano v en: itn. prispevkih o njem (ko/če bodo nastali), in v naslovu članka (verjetno se naredi 'Preimenuj', ampak bom dregnil koga od "bolj znalcev", naj pogleda sem).

Prosil bi za povezavo na kak vzorec ne-škrbina biografije[uredi kodo]

V mislih imam kako dobro razdelano, podrobnejšo biografijo, iz katere bo mogoče privzeti običajna poimenovanja poglavij (Otroštvo? Predniki? Sorodniki ki so vplivali na razvoj? Znani in pomembni potomci? Učitelji ki so pomembno vplivali? Znanstvena dela, jezikoslovna dela, umetniška dela za osebe, ki so bile pomembne na več področjih, pa o omembah v umetniških delih drugih (recimo, če je bil o osebi posnet film ali napisan življenjepisni roman...) ipd.). Potrebujem vpogled v obstoječe dobre prakse o tem.

Recimo, po Sovrétu se imenuje priznanje za prevajalce, pri Šavni peči je Sovrétova pot, po njej je (praviloma, letos ga najbrž ni bilo zaradi anti COVID-19 ukrepov) vsakoletni pohod po Sovrétovi poti in podobno. To verjetno sodi v svoj razdelek, a še ne vem, kako se to običajno imenuje. Za angleško vem kam pogledati (legacy in podobno), tu bi mi pa kak namig hudo prav prišel.

Mimogrede, o Šavni peči - njegovem rojstnem kraju - kaže je več na angleški wikipediji kot na naši in bom bodisi od tam prevedel nazaj v sl, bodisi poiskal tam navedene vire in po njih poskusil razširiti škr- članek (od škr-bine). In če v našem članku o kraju omenimo Sovrétovo pot, ne bodo škodile povezave od drugod na kratek oris v WP.

Viri in zadeve okrog njih[uredi kodo]

Kamra, digitalna zbirka več slovenskih knjižnic[uredi kodo]

Podatki, za katere moram še poskrbeti, da bo stran, ki je vir, stabilna. Na razpolago je več podatkov (z navedbo virov, ampak je treba še pogledati na [1]), med njimi opis kraja in lokacije hiše, mesto kjer je zbirka o njem in podobno. Po - ker ima trenutno kamra težave, ne še zdaj - površnem pregledu kaže, da Šavna peč ni del Hrastnika, je pa del občine Hrastnik. (Podobno je bilo, da je bila mama Josipa Broza iz Podsrede, pa je bila v resici iz Trebč, ki pa so v katastrski občini Podsreda, in je bila v mnogih dokumentih (veljavnih virih torej) vpisana katastrska občina namesto kraja; moram še pogledati, kaj - če kaj - je o tem v wikipediji). Drži, po podatkih SURS od lani poleti (2020, mislim da junij) je Šavna peč samostojno naselje v občini Hrastnik; ko sem pogledal, je tudi skoraj 100 m višje (nadmorska višina), torej je tu tudi nekaj podobega kot sem omenil v prejšnjem stavku.

Ja, Šavna Peč je naselje nad železnico med Suhadolom in ŽP postajo Hrastnik. Lep konec. --romanm (pogovor) 10:41, 9. januar 2021 (CET)
@Romanm:: Sem videl, da si Zasavec (se tako reče?) in poznaš kraj; jaz imam člana jadralnega kluba, ki je dolgoletni član tudi Brodarskega društva Steklarne Hrastnik (tudi Kauzerjevega), tako da sem tam bil že nekajkrat in nameravam tja - tudi v Šavno peč - še kdaj vtakniti svoj nos (po možmosti pridem z vlakom in s sabo vzamem kolo).
Mogoče bi ti lahko že pred mano kaj dodal o šporni plati za naselje/občino Hrastik (za nekaj idej glej tukaj in na pogovorni strani), ali pa če veš za koga, ki to že pozna bolje od mene? (metoda BMPND ;-)
Sicer sem že dopolnil še nekaj podatkov in dodal - sicer še bolj po "Kremenčkovo" (če bi me tu lahko malo izšolal ali dal kako povezavo na navodila, bom hudo hvaležen) - sklice na vire, nekaj pa jih še imam vnesti (starši, tudi za v WD; našel sem vir, ki dela[2]; za problem s Kamro (glej sklice spodaj) bo treba počakati do ponedeljka, ko bo tam kdo v službi, pa tudi potem najbrž ne bo takoj. --Marjan Tomki SI (pogovor) 21:55, 9. januar 2021 (CET)

Kot vir za podatke o rodbini je na Kamri naveden Kajetan Gantar (mislim da njegov članek v reviji Jezik in slovstvo). Zdi se mi, da je bil tudi eden tistih, na katerih razvoj je Sovrè vplival (in ko ga ulovim, ga bom vprašal, in verjetno dobil seznam). Med ostalim je napisan tudi razlog, da so se s Šavne peči preselili v Krško (vir naj bi bili spomini Sovrétovega nečaka).

Življenjepis na SAZU[uredi kodo]

[3] navaja osnovno šolo v Zidanem mostu (ne Hrastniku, kot bi bilo mogoče razumeti zdaj) in Krškem, nato gimnazijo v Celju. Ostalo, kar zadeva izobrazbo, se ujema s sedanjo vsebino.

Kar zadeva prevode, je bilo jezikovno znanje le osnova; edinstven je bil v tem, da je prepesnil prevode (heksametre v grščini v heksametre v slovenščini, pravi ta vir, za Iliado in Odisejo). Mimogrede, para-hidroksi meta-metoksi benz-aldehid je heksameter, je pa kemijska forumula za snov, ki daje okus vaniliji. Piše da je virtuozno prepesnil več Prešernovih pesmi v latinščino - itn.

In SAZU našteva tudi prevajanje (moram priti do prevodov, verjeto tudi to ni le prevedeno, marveč prepesnjeno) tudi iz latinščine, nemščine in angleščine.

In ta življenjepis na SAZU je napisal Kajetan Gantar, na katerega se sklicuje tudi Kamra, kar poveča verodostojnost Kamre kot vira za ta primer.

Ognjišče, življenjepis[uredi kodo]

[4] Podatki tam se ujemajo z ostalimi, je jih nekaj več in se sklicujejo na (navedene) vire. Potencialno uporabno.

Pojasni, kako je lahko učil na gimnaziji, ne da bi diplomiral - ne profesor, ampak suplent (nadomestni učitelj, ali učiteljski pripravnik, namesto profesorja). To velja tako za Ljubljano in Gorico, preden so ga poslali v Karpate, kot za tistih 7 let na Ptuju. Kaže da je vsaj v tem primeru Ognjišče soliden vir.

Slovenoborstvo[uredi kodo]

To si verjetno zasluži svoj razdelek ali članek v WP; ne le razdelek, morda tudi kategorijo.

Tudi v SHS (ne le v Avstriji in na Primorskem je bil pritisk na "zavedne Slovence", tudi druge, ne le nanj. Ivan Grafenauer mislim da ni bil nikamor tako poslan, ampak spomnim se da so mi velikokrat rekli, da mu je nekdo (rekli so priimek, a se ga ne spomnim več) grozil, da ga bodo poslali za učitelja v Piškopejo, ki naj bi bila nekje v Makedoniji blizu grške meje (in po vsem sodeč obstaja); glede na to da je imel Grafenauer najbrž tedaj že blizu 10 šolajočih se otrok, grožnja ni bila trivialna.

Kraj obstaja v Albaniji nekaj 10 km od meje z Makedonijo; po dostopnem sodeč ime izvira iz "episkopeja" po tem, da je bil nekoč nekaj časa tam sedež škofije. Pri tem episkopos v grščini pomeni (cerkveni) nadzornik s predpisanimi pravicami in nalogami. Iz iz zadnjega dela te besede (skopos) izvira naš škof, iz večjega dela (e-piskop-os) pa nemški Bischof in angleški bishop, pri čemer pri obeh teh besedah povezava z izvirim pomenom - (cerkveni) nadzornik - zbledi, kar laikom (in še posebej nečlanom) oteži vpogled in razumevanje odnosov v cerkvi (organizaciji).
Ni jasno, ali bi kraj lahko bil med obema svetovima vojnama v SHS, je pa prakično pod Šar planino, ki je skoraj tako visoka ko Julijske alpe. Golemi Korab - če pomnim prav - je bil drugi najvišji vrh v Jugoslaviji, in tedaj brez kvalitetnih šol, ki bi jih za svoje otroke tedaj želel Grafenauer.

Digitalna knjižnica Slovenije[uredi kodo]

Domnevam, da bo (vsaj zame) naslednji vir uporaben tudi splošno: digitalna knjižnica slovenije, Tokrat je v njej najden tudi v Kamra kot vir omenjen Gantarjev opis družine Antona Sovreta[5], in zdaj lahko s tem o družini dopolnim prispevek.

Cobiss - vir za bibliografijo - in kaže da ne le bibliografijo[uredi kodo]

Ne vem če je to za WP veljaven vir (če ni, bo treba dopolniti tudi s takimi, ki so), ampak šel sem na Cobiss in vprašal, kaj imajo Sovrétovega, in dobil spisek, ki ga bom (problem, da je od dveh zaslonov eden majhen) primerjal s tem, kar najdem doslej v bibliografiji v članku.

Med uporabnimi viri tudi nekrolog Jožeta Kastelica Sovrétu =[uredi kodo]

Ta - v Zgodovinskem časopisu, 1964 - osvetljuje pomen Antona Sovréta kot - zlasti antičnega - zgodovinarja. [6] oziroma [7].

Zadnja stvar tokrat je bila tudi preureditev dotlej napisanega, tako da so stvari, ki po vsebini spadajo skupaj, tudi v večji meri skupaj --Marjan Tomki SI (pogovor) 01:06, 13. januar 2021 (CET)

Spremembe v članku[uredi kodo]

Nekaj že lahko popravim v članku - in dodam[uredi kodo]

Šavna peč je skoraj 100 m višje od Hrastnika in je tudi zdaj samostojno naselje; v času, ko je bil tam Anton Sovrè rojen, pa je bil Hrastnik itak znatno manjši kot je zdaj; ta del bom ustrezno spremenil.

Gantar in Ognjišče oba navajata, da je bil oče železniški čuvaj, mislim da Gantar (ali je v spominih nečaka) navaja hudo nesrečo, zaradi katere so se potem preselili v Krško.

@Romanm:: Tole še vedno lahko razumeš, da je hodil v osnovno šolo v Šavni peči, ne pa v Zidanem mostu, pa mogoče tedaj v Šavni peči tudi sploh še ni bilo šole.

Rodil se je v vasi Šavna Peč med Hrastnikom in Zidanim Mostom, kjer je preživel otroštvo in sprva obiskoval tudi osnovno šolo.

Jaz bi spremenil v:

Rodil se je v vasi Šavna Peč nad Hrastnikom, kjer je preživel otroštvo. Osnovno šolo je sprva obiskoval v bližnjem Zidanem Mostu.

Glede na to, da si ti pravkar spreminjal stavek, malo počakam, bi mi pa hudo prav prišla povezava na kak help o citiranju oziroma sklicih (ali pa če ti urediš to in jaz potem vidim, kako si naredil). -Ta  nepodpisani komentar je dodal/-a Uporabnik:Marjan Tomki SI (pogovorprispevki).
Kar izvoli. --romanm (pogovor) 19:16, 9. januar 2021 (CET)

Večje spremembe - podatki o starših in otroštvu[uredi kodo]

Vir Kajetan Gantar, glej zgoraj, po spominih Antona Mihaliča, Sovrétovega Bratranca.

Vir tudi za etimologijo priimka. --Marjan Tomki SI (pogovor) 02:52, 13. januar 2021 (CET)

Zanimiv - in nepričakovan dogodek - tehnični problem[uredi kodo]

Naredil sem nekaj - mislim da dva - majhna popravka v eni od sekcij. Med preview in shranitvijo je prišlo do prekinitve povezave. Ko sem jo vzpostavil in shranil spremembe, se je izkazalo, da je ostala sekcija, ki sem jo spreminjal, vsa ostala vsebina pogovorne strani pa je izginila. Pogledal sem primerjavo redakcij - in potem razveljavil zadnjo spremembo, kar se je dobro izšlo. Pojasnila (še) nimam. --Marjan Tomki SI (pogovor) 22:51, 9. januar 2021 (CET)


Sklici[uredi kodo]

  1. https://www.kamra.si/digitalne-zbirke/item/anton-sovre-in-savna-pec.html
  2. https://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi595257/
  3. Življenjepis na SAZU
  4. https://revija.ognjisce.si/revija-ognjisce/27-obletnica-meseca/1856-anton-sovre
  5. http://www.dlib.si/details/URN:NBN:SI:DOC-BJZOLYBF/?query=%27keywords%3danton+sovre
  6. Vir https://plus.si.cobiss.net/opac7/bib/8696672
  7. http://sistory.si/11686/12504