Philipp Melanchthon

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Philipp Melanchthon
Zahodna filozofija
Renesančni humanizem
PhilippMelanchthon.jpg
Philipp Schwarzert Melanchthon, portret Lucasa Cranacha starejšega, 1532
Datum rojstva (1497-02-16)16. februar 1497
Kraj rojstva Bretten, Baden
Datum smrti 14. april 1560 (1560-04-14) (63 let)
Kraj smrti Wittenberg, Saška
Šola/tradicija renesančni aristotelizem, krščanski platonizem
Glavna zanimanja metafizika, kozmologija, mistika, teologija

Philipp Melanchthon (rojen Philipp Schwarzert), nemški verski reformator, teolog in filozof, * 16. februar 1497, Bretten, Baden, † 19. april 1560, Wittenberg, Saška.


Življenje in delo[uredi | uredi kodo]

Melanchthon je bil vnuk Reuchlinove sestre. Tako kot slednji (in pod njegovim vplivom) se je izkazal kot učen humanist. Pomemben je kot pisec šolskih knjig (grška in latinska slovnica, logika idr.), kar mu je prineslo naziv Praeceptor Germaniae. Od leta 1518 je bil Melanchthon profesor na Univerzi v Wittenbergu, kjer je sledil Lutru in postal njegov najbližji sodelavec.

Izdelal je temelje za reorganizacijo protestantske cerkve in šole. Cenil je Aristotelovo etiko in dialektiko, pri čemer je vzel v obzir tudi Platonovo in stoično filozofijo tako, da je njegova filozofska opredelitev pretežno eklektična.

Kakor Luter se je držal Aristotelove in Ptolemejeve znanosti o Vesolju in je zavrgel Kopernikov sestav kot brezbožen, ker je v nasprotju z Biblijo. Kot idejni vodja protestantizma po Lutru je veliko prispeval k prvotnemu navdušenju reformacije. Bil je Stöfflerjev učenec.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]