Pelikani

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Pelikanovci)
Jump to navigation Jump to search

Pelikani so rod velikih vodnih ptic, ki tvorijo družino Pelecanidae. Zanje je značilen dolg kljun in velika vrečka za grlo, ki se uporablja za lovljenje plena in odvajanje vode iz zagrabljene vsebine pred požiranjem. Imajo pretežno bledo perje, izjema so rjavi in ​​perujski pelikani. kljuni, vrečke in gola koža obraza vseh vrst postanejo pred sezono razmnoževanja živo obarvane. Osem živih pelikanskih vrst ima razpršeno globalno razširjenost, ki se giblje v širini od tropov do zmernega pasu, čeprav jih ni v notranjosti Južne Amerike in polarnih predelov ter odprtega oceana.

Dolgo časa so mislili, da so povezani s fregatami, kormorani, tropskimi pticami ter gosaki in plavčki, zato so zdaj znani, da so pelikani najtesneje povezani z žličarkami in hamerkopi in so uvrščeni v Pelecaniformes. Ibise, žličarke, čaplje in grenčice so razvrščene v isto vrsto. Fosilni dokazi o pelikanih segajo vsaj 30 milijonov let nazaj v ostanke kljuna, ki je zelo podoben sodobnim vrstam, pridobljenim iz oligocenskih plasti v Franciji. Menijo, da so se razvili v starem svetu in se razširili v Ameriko; to se kaže v odnosih znotraj rodu, saj se osem vrst deli na starostni in novosvetski rod.

Pelikani so pogosti v celinskih in obalnih vodah, kjer se pretežno hranijo z ribami, ki jih lovijo na vodni gladini ali v njeni bližini. So družabne ptice, potujejo v jatah, lovijo v skupinah in valijo posamično. Štiri-belo pernate vrste običajno gnezdijo na tleh, štiri rjave ali sivo pernate gnezdijo predvsem na drevesih. Odnosi med pelikani in ljudmi so bili pogosto sporni. Ptice so bile preganjane zaradi zaznane konkurence v komercialnem in rekreacijskem ribolovu. Njihove populacije so padle zaradi uničevanja habitatov, motenj in onesnaževanja okolja, tri vrste pa so zaskrbljujoče za ohranitev. Imajo tudi dolgo zgodovino kulturnega pomena v mitologiji ter v krščanski in heraldični ikonografiji.