Ibisi

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Ibisi

Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Chordata (strunarji)
Razred: Aves (ptiči)
Red: Pelecaniformes (močvirniki)
Družina: Threskiornithidae (ibisi)
Poddružina: Threskiornithinae
Poche, 1904
Podvrste

Eudocinus ruber (Rdeči srpač) Plegadis falcinellus(Plevica) Geronticus eremita(Klavžar) Hagedashia hagedash(Hagedaš) Threskiornis aethiopica (Sveti ibis)

Ibisi (znanstveno ime Threskiornithinae) so skupina dolgonogih ptičev tekačev iz družine Threskiornithidae. Vsi imajo dolge upognjene vratove in se navadno hranijo skupinsko, predvsem z rakci. Ibisi večinoma gnezdijo na drevesih.

Opis[uredi | uredi kodo]

Imajo dolge noge in vrat, kljun je dolg, tanek in navzdol upognjen, na konici sploščen; z njim v blatu iščejo črve in žuželke. Po obliki kljuna lahko ločimo dve poddružini: žličarke in ibise, med katere spada tudi sveti ibis.

Sveti ibis[uredi | uredi kodo]

Sveti ibis (znanstveno ime Threskiornis aethiopica) je velik okoli 75 cm. Živi v Afriki j. od Sahare in Arabiji. Perje je belo, letalna peresa so na koncu črna. Kljun, glava in vrat so goli in črni. V Starem Egiptu je bil sveta žival.

Hagedaš[uredi | uredi kodo]

Hagedaš (znanstveno ime Hagedashia hagedash) je velik okoli 70 cm. Živi v tropski Afriki. Perje je rjavo obarvano, hrbet in krila so kovinsko lesketajoči.

Klavžar[uredi | uredi kodo]

Klavžar (znanstveno ime Geronticus eremita, grivati ibis) je velik okoli 75 cm. Razen gole rdeče glave in rdečega kljuna je črno obarvan. Živi v jugozahodni Aziji, posamično tudi v Maroku. Na temenu ima podaljšana okrasna peresa. Grozi mu izumrtje.

Plevica[uredi | uredi kodo]

Plevica (znanstveno ime Plegadis falcinellus) je velika okoli 55 cm. Perje na telesu je temno rjavo, peruti so kovinsko zeleno lesketajoče. Živi v južni Evraziji, Afriki, Avstraliji in na zahodnoindijskih otokih. Je edini predstavnik ibisov, ki gnezdi tudi v Evropi. V Sloveniji je le preletni gost.

Rdeči srpač[uredi | uredi kodo]

Rdeči srpač (znanstveno ime Eudocinus ruber) je velik okoli 65 cm. Telo ima svetleče rdeče obarvano. Živi na severovzhodni obali južne Amerike.

Avstralski beli ibis[uredi | uredi kodo]

Avstralski beli ibis (znan. ime Threskiornis molucca) - na fotografiji zgoraj

Viri[uredi | uredi kodo]

Leksikon živali. Tržič: Učila International. 2008. ISBN 978-961-6582-23-0.