Pečenje

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Peka testenih izdelkov

Pečenje je priprava jedi v vročem zraku in delno vroči masti.

Peče se meso, testo, zelenjavo in tudi sadje.

Pri pečenju mesa se beljakovine na površini zakrknejo in preprečujejo, da bi se izcejal sok. To zakrknenje lahko pospešite, če na začetku pečenja kos mesa polivate z vročo maščobo.

Pri pečenju testa se pod vplivom vročega zraka napravi iz škroba dekstrin in naredi se skorjica. Ta preprečuje uhajanje zraka in drugih rahljalnih sredstev iz testa.

Najbolj zdrav način pečenja mesa je pečenje na žaru.

Vrste pečenja[uredi | uredi kodo]

Pečenje na žaru


Pečenje na žaru[uredi | uredi kodo]

Na žaru pečemo tanjše kose mesa, mesnih izdelkov, sadja in zelenjave. Živilo položimo na rešetko ali žarno ploščo, ki je segreta na približno 350 °C. Ker je temperatura zelo visoka, se v trenutku naredi skorjica (beljakovine koagulirajo), ki prepreči iztekanje mesnega soka. Živila so zato sočna.

Pečenje v mikrovalovni pečici[uredi | uredi kodo]

V mikrovalovni pečici živilo segrejemo le do 100 °C, torej ga lahko le kuhamo. Živilo zapečemo z dodatnimi grelci, navadno uporabljamo infrardeče žarke.

Pečenje v folijah[uredi | uredi kodo]

V folijah pečemo sadje, zelenjavo in meso ter mesne izdelke. Živilo očistimo, začinimo in zavijemo v folijo. Pečemo v pečici ali na ploščah. Živilo obdrži vse hranilne in dišavne snovi, zato ga manj začinimo