Klobasa

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Različni tipi klobas

Klobasa je jed, narejena iz kosa tankega ali debelega črevesa nadevana z mesom in/ali kašami z dodatki. Pogosto je v dveh polovicah zaprta s špilo. Uživajo se sveže (mesene ali pečenice, krvavice, jetrnice, kožarice, pljučnice, kašnate iz ajdove kaše ali bele klobase), poltrajne (kranjske klobase) in trajne, ki so prekajene na dimu ali posušene.

Na slovenskem so jih izdelovali na fevdalnih posestvih vsaj v visokem srednjem veku, v mestih obrtno najkasneje v poznem srednjem veku. Kmečke klobase so prvič pisno omenjene v 16. stoletju. Primorci izdelujejo krvavicam podobne klobase múlce, te so nesladke, zelenjavne ali sladke. Poleg krvi in naribanega kruha vsebujejo sladkor, cimet, rozine in pinjole. Poleg teh poznajo krodigíne ali kožarice. Iz najboljših delov mesa so mesene klobase imenovane mesénke ali kranjske klobase. Manj prekajene se jedo kuhane ali pečene, bolj prekajene pa surove, te pogosto hranijo v zaseki. V Istri jim poleg popra, soli in česna dodajo rožmarin, lovor, majaron, orešek, klinčke in kumino.

Po drugi svetovni vojni zlasti po uvedbi zmrzovalnikov, na podeželju od sedemdesetih let 20. stoletja, veliko mesa zmrznejo, vendar je izdelovanje klobas še vedno zelo razširjeno.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]