Outsider

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Outsider
Outsider logo.jpg
RežiserAndrej Košak
ProducentFranci Slak
ScenaristAndrej Košak
IgralciDavor Janjić
Nina Ivanič
Jure Ivanušič
Demeter Bitenc
Miranda Caharija
Uroš Potočnik
Zijah Sokolovič
GlasbaSaša Lošić
Direktor fotografijeSven Pepeonik
MontažaZlatjan Čučkov
DistribucijaRTV Slovenija (Zastava Slovenije)
Bindweed Soundvision (v tujini)
Datum izida
Zastava Slovenije 13. februar 1997
Dolžina
100 min.
Jezikslovenski

Outsider oz. Autsajder je slovenski celovečerni film, drama scenarista in režiserja Andreja Košaka, ki je bil premierno prikazan leta 1997. Govori o odraščanju in odnosih med jugoslovanskimi narodi v politično občutljivih časih v začetku osemdesetih let, ozadje za zgodbo pa je vzpon punka v Sloveniji.

Glasbo za film je napisal Saša Lošić, v njem pa se pojavi tudi glasba zgodnjih punk skupin, kot so Sex Pistols in Pankrti.

Film si je ogledalo skoraj 91.000 gledalcev[1], s čemer je bil takrat najbolj gledan slovenski igrani film vseh časov, ki ga je po številu ogledov presegel šele Đurićev Kajmak in marmelada leta 2003.[2] Leta 1997 je izšel na VHS kaseti, leta 2004 pa na DVD-ju v Delovi zbirki Vrhunci filmoteke. Film je bil izbran za slovenski predlog za najboljši tujejezični film na 70. izboru oskarjev, vendar ni prišel v ožji izbor.[3][4]

Glavne osebe[uredi | uredi kodo]

Vsebina[uredi | uredi kodo]

Film se dogaja med letoma 1979 in 1980. Sead Mulahasanović je mladenič iz mešane družine - oče je zastavnik JLA iz Bosne, mati pa Slovenka. Zaradi očetove službe se družina nenehno seli. Zgodba se začne jeseni 1979 z njegovim prihodom v Slovenijo, kjer nadaljuje šolanje na ljubljanski gimnaziji. V tem času je bil v ljubljanski Klinični center pripeljan tudi Tito, zaradi česar je situacija postala zelo napeta, oblasti pa so začele spremljati vsako sumljivo dogajanje. Tam se spoprijatelji s punkerjema Podgano in Kaduncem, prek katerih pride v stik z ljubljansko punk sceno, ki pa se je zaradi Titove bolezni tudi znašla na očeh oblasti. Kasneje ustanovijo tudi punk skupino. Medtem se zaljubi v sošolko Metko, s katero postaneta par in tako Sead začne vedno več časa preživljati tudi z njo.

Zaradi uporniškega sloga, svoje družbe in posledično zaradi nespoštovanja načel socializma kmalu naleti na težave v šoli in pri strogem očetu, ki želi Seada poslati v vojaško šolo, da bi postal častnik ali pilot. Dodatno se Sead in Kadunc znajdeta tudi v nemilosti policije, saj je bil punk v tistem času smatran kot uporniško gibanje. Odnos med Seadom in očetom se še dodatno poslabša, ko vojska ujame Kadunca med risanjem grafita in ga podvrže nasilnemu zasliševanju.

Kasneje se zgodi, da Metka zanosi, zaradi česar Sead začne načrtovati, da bi se ustalil, vendar mu načrte prepreči očetova prekomanda, zaradi česar se je družina ponovno primorana seliti. Ker se Sead ni želel preseliti in začeti znova, je naredil samomor z očetovo pištolo na dan, ko je umrl Tito.

Viri[uredi | uredi kodo]

  1. Outsider. LUMIERE, database on admissions of films released in Europe. Pridobljeno 13.12.2008
  2. (7.7.2008) Lestvica gledanosti (1992-2007). MMC RTV-SLO. Pridobljeno 14.12.2008.
  3. Margaret Herrick Library, Academy of Motion Picture Arts and Sciences
  4. "44 Countries Hoping for Oscar Nominations". Academy of Motion Picture Arts and Sciences. 24.11.1997. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 13.2.1998. Pridobljeno dne 13.10.2015. Neznan parameter |deadurl= ni upoštevan (pomoč)

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]