Stanje šoka

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Stanje šoka
RežiserAndrej Košak
ProducentDanijel Hočevar
ScenaristAndrej Košak
IgralciMartin Marion
Urška Hlebec
Nikola Kojo
GlasbaStefan Valdobrev
Direktor fotografijeSlobodan Trninić
MontažaBlagoja Nedelkovski
Andrija Zafranović
Jurij Moškon
DistribucijaVertigo
Datum izida
10. november 2011
Dolžina
92 minut
DržavaSlovenija
Jezikslovenščina

Stanje šoka je slovenski komično-dramski film iz leta 2011 v režiji in po scenariju Andreja Košaka. Film je prejel nagrado na 14. festivalu slovenskega filma za posebne dosežke (Martin Marion).

Zgodba[uredi | uredi kodo]

Dogajanje se začne leta 1986, ko je kovinostrugar Peter Zmazek, zaposlen v tovarni Udarnik, izbran za »samoupravljalca leta«. Za nagrado prejme dvosobno stanovanje, kar je za Petra, navajenega zelo skromnega življenja, velik šok, zaradi katerega pade v komo in je prepeljan v bolnišnico. To stanje kome traja 10 let in v tem času pride do razpada SFRJ in socialističnega sistema in vojne za neodvisnost, na koncu pa žena Marica, naveličana čakanja na Petrovo okrevanje, vloži zahtevek za ločitev in se odloči poročiti z njegovim sodelavcem in prijateljem Jovom.

Peter se zbudi na dan njune poroke in odhiti iz bolnišnice domov. Tam ugotovi, da je njegova žena zdaj poročena z Jovom. Ker se Peter počuti izdanega, odide iz stanovanja in se vrne nazaj v tovarno. Tam zgrožen ugotovi, da je tovarna postala delniška družba in da je bilo njegovo delovno mesto ukinjeno, dobi pa zajetno odškodnino. Ker ostane brezposeln, poskuša s tem denarjem odpreti lastno podjetje, vendar je soočen z zanj zapletenimi birokratskimi postopki, zato se obrne na podjetje za svetovanje. S podjetjem za svetovanje podpiše pogodbo o sodelovanju, nato pa ob obisku banke zgrožen ugotovi, da je njegov račun popolnoma prazen, saj je s pogodbo nevede svetovalnemu podjetju prepustil upravljanje z njegovim računom. Peter se razočaran vrne v svojo nekdanjo tovarno, kjer zaradi prestrukturiranja in zahtev novega investitorja več delavcem grozi odpuščanje. Med predstavniki investitorja Peter prepozna človeka, ki mu je izpraznil bančni račun, zato pozove delavce k uporu. Investitorje zaradi prevare aretirajo, s čimer je usoda podjetja rešena, Peter pa postane junak.

Igralci[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]