Čez temno ogledalo

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Onstran zrcala)
Čez temno ogledalo
RežijaIngmar Bergman
ProdukcijaAllan Ekelund
ScenarijIngmar Bergman
VlogeHarriet Andersson
Gunnar Björnstrand
Max von Sydow
Lars Passgård
GlasbaErik Nordgren
Johann Sebastian Bach
FotografijaSven Nykvist
MontažaUlla Ryghe
DistribucijaJanus Films
Datum izida
16. oktober 1961
Dolžina
91 minut[1]
DržavaŠvedska
Jezikšvedščina

Čez temno ogledalo (tudi Onstran zrcala, švedsko Såsom i en spegel) je švedski dramski film iz leta 1961, ki ga je režiral in zanj napisal scenarij Ingmar Bergman, v glavnih vlogah pa nastopajo Harriet Andersson, Gunnar Björnstrand, Max von Sydow in Lars Passgård. Zgodba prikazuje mlado in shizofreno Karin (Andersson), ki z družino dopustuje na odmaknjenem otoku. Ob tem poskuša njen oče in pisatelj David (Björnstrand) uporabiti njeno bolezen v svojem delu, brat Minus (Passgård) trpi za spolnimi frustracijami, ona pa doživi blodnjo, v kateri se je prikaže Bog v obliki ogromnega pajka. Zgodba je sestavljena kot igra v treh dejanjih in črpa iz režiserjevih lastnih izkušenj in razmerij.

Režiser Ingmar Bergman in direktor fotografije Sven Nykvist ob snemanju

Snemanje je potekalo na otoku Fårö na priporočilo direktorja fotografije Svena Nykvista, kasneje je še več filmov posnel na tem otoku. Glasbena podlaga vključuje glasbo Johanna Sebastiana Bacha. Film se ukvarja s temami enačenja Boga z ljubeznijo, izkoriščanja v umetnosti, psihoze in spolnosti. Premierno je bil predvajan 16. oktobra 1961 in naletel na dobre ocene kritikov. Na 34. podelitvi je prejel oskarja za najboljši tujejezični film[2], naslednje leto pa je bil nominiran še za najboljši izbirni scenarij.[3] Nominiran je bil tudi za nagradi BAFTA za najboljši film in tujo igralko (Andersson).[4] Leta 1963 je Bergman posnel tematsko povezana filma Zimski sij in Tišina.

Vloge[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Sadoul, Georges (1972). Dictionary of Films. Prevod: Peter Morris. Berkeley and Los Angeles: University of California Press. str. 327. ISBN 0520021525.
  2. »The 34th Academy Awards (1962) Nominees and Winners«. Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Pridobljeno 19. oktobra 2011.
  3. »Winners & Nominees«. Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Pridobljeno 30. oktobra 2016.
  4. »Films in 1963«. British Academy of Film and Television Arts. Pridobljeno 30. oktobra 2016.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]