Okupacija v 26 slikah

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Okupacija u 26 slika)
Okupacija v 26 slikah
RežijaLordan Zafranović
ScenarijLordan Zafranović
Mirko Kovač
VlogeFrano Lasić
Boris Kralj
Milan Štrljić
FotografijaKarpo Godina
MontažaJosip Remenar
Datum izida
  • 1978 (1978)
Dolžina
116 minut
DržavaJugoslavija
Jeziksrbohrvaščina

Okupacija v 26 slikah (srbohrvaško Okupacija u 26 slika) je jugoslovanski vojni film iz leta 1978, ki ga je režiral Lordan Zafranović in zanj napisal scenarij skupaj z Mirkom Kovačem. V glavnih vlogah nastopajo Frano Lasić, Boris Kralj in Milan Štrljić. Dogajanje je postavljeno v Dubrovnik v čas druge svetovne vojne, kjer tri prijatelje doleti različna usoda, hrvaškega Juda Miho (Ivan Klemenc), Hrvata Nika (Lasić) in italijanskega Hrvata Tonija (Štrljić). Slednji se pridruži italijanskim črnosrajčniom, Miho z družino postane tarča pregona NDH, Niko pa se pridruži partizanom.

Film je bil premierno prikazan leta 1978 v jugoslovanskih kinematografih in je naletel na dobre ocene kritikov. Na Puljskem filmskem festivalu je osvojil glavno nagrado velika zlata arena za najboljši jugoslovanski film, ob tem pa še nagradi Miltona Manakija za režijo in srebrno areno za režijo (obe Zafranović). Sodeloval je v tekmovalnem programu Filmskega festivala v Cannesu, kjer je bil nominiran za glavno nagrado zlata palma.[1] Bil je jugoslovanski kandidat za oskarja za najboljši tujejezični film na 51. podelitvi, toda ni prišel v ožji izbor.[2] V času Jugoslavije je bil film sporen zaradi več nazornih prizorov spolnosti in nasilja,[3] v času po neodvisnosti Hrvaške pa zaradi realističnega prikaza vojnih zločinov ustašev.[3]

Vloge[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Festival de Cannes: Occupation in 26 Pictures«. festival-cannes.com. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 9. marca 2012. Pridobljeno 24. maja 2009.
  2. Margaret Herrick Library, Academy of Motion Picture Arts and Sciences
  3. 3,0 3,1 A booklet with the film, Jutarnji list 2012, ISBN 978-953-7770-73-0

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]