Nogometni klub Drava

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
NK Drava Ptuj
Polno ime Nogometni Klub Drava Ptuj
Vzdevek(-ki) Kurenti, Plavi
Ustanovljen 14.5.1933
Stadion Mestni stadion Ptuj,
Ptuj
(Kapaciteta: 2207 sedišč)
Predsednik Zastava Slovenije Peter Zajšek
Menedžer Zastava Slovenije Damjan Vogrinec
Liga 2.SNL
Spletna stran Uradna spletna stran
Ekipne barve Ekipne barve Ekipne barve
Ekipne barve
Ekipne barve
 
Domače barve
Ekipne barve Ekipne barve Ekipne barve
Ekipne barve
Ekipne barve
 
Gostujoče barve

Nogometni klub Drava Ptuj je nogometni klub iz Ptuja. Ustanovljen je bil leta 1933, ukinjen pa leta 2011. Vlogo propadlega nogometnega kluba Drava je nasledila Nogometna šola Drava Ptuj, ki jo tekmovalni organi ne priznavajo za uradno naslednico.

Novejša zgodovina[uredi | uredi kodo]

sezona 2011/2012[uredi | uredi kodo]

V tekmovalni sezoni 2011/2012 je članska ekipa Drave po izključitvi (izpadu) iz druge slovenske nogometne lige nastopala v Štajerski nogometni ligi. Ptujčani so imeli pred sezono cilj preskočiti v višji razred tekmovanja, vendar je mlada ekipa zelo nihala v svojih predstavah pod vodstvom trenerjev Tomislava Grbavca in Boruta Šalamuna. Ptujčani so za napredovanje izgubili preveč odločilnih tekem ter na koncu osvojili četrto mesto.

Sezona 2012/2013[uredi | uredi kodo]

V sezoni 2012/2013 je Medobčinska nogometna zveza Ptuj ustanovila novo tekmovanje imenovano Super Liga. V tem tekmovanju je bila Drava z novim trenerjem Francem Fridlom za razred boljša od tekmecev, saj je na petindvajsetih tekmah zabeležila triindvajset zmag in dva neodločena rezultata. Impozantna je bila tudi gol razlika, saj so zadeli sto tri zadetke in jih prejeli osemnajst. Prvo mesto v Superligi jim je prineslo dodatne kvalifikacije za vstop v 3. slovensko nogometno ligo vzhod, ki so jih igrali proti Šoštanju. V gosteh so remizirali z 1:1, doma pa zmagali s 4:0, ter se tako uvrstili v tretjo ligo.

Sezona 2013/2014[uredi | uredi kodo]

Po igranju v nižjih ligah so v sezono 2013/14 "plavi" vstopili kot prvaki četrte lige in se preselili v tretjo ligo vzhod. Ptujska Drava je kar nekaj časa držala odlično pozicijo na lestvici. Nekajkrat so se zavihteli tudi na prvo mesto prvenstvene razpredelnice, a jim je ob koncu prvenstva zmanjkalo moči, da bi le tega tudi osvojili. Usoden je bil poraz prav proti neposrednim tekmecem v 20. krogu, ko jih je Dravinja v Slovenskih Konjicah premagala s 4:0.

Sezona 2014/2015[uredi | uredi kodo]

Člani izvršnega odbora NZS so pred novo sezono na redni seji na Brdu pri Kranju reorganizirali tekmovanje 3. slovenske nogometne lige, ki je bila doslej razdeljena na dve diviziji in sicer 3. SNL – vzhod in 3. SNL – zahod. Izvršni odbor je podal predlog za reorganizacijo tekmovanja v tretji ligi, ki naj bi bila od sezone 2014/15 razdeljena na štiri divizije. Ustanovljene so bile lige vzhod (iz MNZ Murska Sobota in MNZ Lendava), sever (iz MNZ Maribor in MNZ Celje ter MNZ Ptuj), center (iz MNZ Ljubljana in MNZ Gorenjska Kranj) ter zahod (iz MNZ Koper ter MNZ Nova Gorica). V sezoni 2014/2015 je Drava tako nastopala v tretji ligi- sever in si z drugim mestom (prvo je osvojila ekipa Maribor B) priigrala kvalifikacije za vstop v drugo ligo. Tretja točka pravilnika o drugi članski ekipi nogometnega kluba 1. SNL namreč veleva, da lahko klubi 1.SNL (v tem primeru NK Maribor) z drugo člansko ekipo nastopajo le v 3. SNL ali tekmovanju nižjega ranga. V primeru, da druga članska ekipa osvoji mesto, ki prinaša napredovanje v višji rang, pravica napredovanja pripada naslednje uvrščeni ekipi. Ta pravica je tako pripadla drugouvrščeni Dravi, ki se je za mesto v 2. slovenski nogometni ligi pomerila z NK Odranci, prvaki tretje lige vzhod. Na prvi tekmi, ki se je odigrala na Ptuju, so igralci Drave zmagali z 2:0, v gosteh pa izgubili z 2:1. Drava bo zaradi boljšega skupnega rezultata v sezoni 2015/2016 zaigrala v drugi slovenski nogometni ligi.

Nogometna šola Drava Ptuj[uredi | uredi kodo]

Selekcija u11 z maskoto Petkom po osvojenem 2. mestu na domačem mednarodnem turnirju Mladi Dravaš 2015
Igralci nogometne šole Drava Ptuj s svojimi navijači

Nogometna šola Drava Ptuj, je bila ustanovljena 1. decembra 2004, prvi predsednik pa je postal Marjan Pongrac. Šola je vključevala otroke od petega leta starosti, k njihovemu delovanju pa sodita tudi kadetska in mladinska ekipa. V začetku je bilo v šolo vpisanih približno trideset otrok, a se je kasneje to število večalo. V sezoni 2008/2009 je tako nogometno šolo obiskovalo 450 otrok, ki so v petnajstih ekipah nastopali v različnih ligah. Poseben mejnik v delovanju šole je predstavljalo tudi prvo mesto v 2. slovenski kadetski in mladinski ligi ter posledično preboj v prvo ligo, v kateri je Nogometna šola Drava Ptuj nastopala tri sezone. Vse do sezone 2011/2012, ko je bila zaradi finančnih težav Nogometnega kluba Drava s strani Nogometne zveze Slovenije neopravičeno kaznovana in bila poslana v najnižji tekmovalni razred.

Nogometno šolo danes obiskuje približno 200 otrok, selekcija do 15 let že igra v prvi ligi, mladinci in kadeti pa so v vrhu druge lige vzhod.

Klubske barve[uredi | uredi kodo]

Avtobus nogometašev NK Drave Ptuj

Drava je v modro-beli kombinaciji igrala večino svojega obstoja, vendar so se v starejši zgodovini občasno pojavljale tudi druge barvne kombinacije. Danes domači dres sestavljajo modra majica, modre hlačke ter modre nogavice, gostujočega pa bela majica, modre hlačke ter bele nogavice.

Stadion[uredi | uredi kodo]

Nogometni klub Drava Ptuj svoje domače tekme igra na Mestnem stadionu Ptuj. Stadion ima poleg glavne pokrite tribune, ki sprejme 1609 gledalcev, še montažno tribuno s 598 sedeži. Glavna tribuna na zahodni strani stadiona je sestavljena iz starega in novega dela tribune. Izgradnja slednje je bila dokončana leta 2005. Travnato igrišče obdaja atletska steza z različnimi drugimi atletskimi pripomočki, kar omogoča poleg nogometnih tekem tudi atletske prireditve. Zraven glavnega igrišča se nahaja tudi igrišče z umetno travo, ki meri 6.959 m2 in je namenjeno športni vadbi ter tekmovanjem v nogometu.

Rivalstvo[uredi | uredi kodo]

Nogometnega kluba Drava ima močno rivalstvo s sosednjim Aluminijem iz Kidričevega. Klub temu, da je Drava v zadnjem času igrala v nižjih ligah, so tekme z Aluminijem še vedno precej pričakovan dogodek.

Postava v sezoni 2015/2016[uredi | uredi kodo]

Št. Položaj Igralec
Zastava Slovenije GK Aleš Ajlec
Zastava Slovenije GK Aljaž Musič
Zastava Slovenije DF David Lonzarić
Zastava Slovenije DF Denis Perger
Zastava Slovenije DF Mitja Rešek
Zastava Slovenije DF Marko Roškar
Zastava Slovenije MF Aleš Čeh, ml.
Zastava Slovenije MF Nastja Čeh (Captain)
Zastava Slovenije MF Aljaž Horvat
Zastava Slovenije MF Dan Krajnc
Zastava Slovenije MF Klemen Lah
Št. Položaj Igralec
Zastava Slovenije MF Luka Lavrinc
Zastava Hrvaške MF Mateo Monjac
Zastava Slovenije MF Luka Petek
Zastava Slovenije MF Alen Romih
Zastava Slovenije MF Luka Šalamun
Zastava Slovenije MF David Tomažič Šeruga
Zastava Slovenije FW Rok Kidrič
Zastava Slovenije FW David Pauko
Zastava Slovenije FW Niko Tisaj
Zastava Slovenije FW Blaž Zbičajnik
Zastava Slovenije FW Klemen Zlatnik

Nekdanji znani nogometaši[uredi | uredi kodo]

Eden izmed velikih nogometašev, ki je svoje prve korake naredil v NK Drava je nekdanji slovenski reprezentant Nastja Čeh, ki danes sodeluje v klubu kot igralec ter strokovni sodelavec. Za NK Drava Ptuj je igral, oziroma branil tudi bivši reprezentant Slovenije Mladen Dabanovič. Med velike nogometaše, ki so igrali za Dravo lahko prišetejemo še dolgoletnega člana Emila Šterbala, prej tudi igralca NK Maribor, velik nogometaš in trener NK Drave pa je bil tudi Franci Fridl. Za Dravo je v sezoni 2009/10 igral še nekdanji slovenski reprezentant Zoran Pavlovič, ki je v klubu deloval tudi kot športni direktor.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]