Nogent-sur-Marne

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Koordinati: 48° 50’ severne širine, 02° 29’ vzhodne dolžine

Občina Nogent-sur-Marne

Lega naselja v Parizu
Lega in grb
Lega
Zemljepisna dolžina: 02° 28' 48" E
Zemljepisna širina: 48° 49' 48" N
Uprava
Država Francija
Regija: Île-de-France
Departma: Val-de-Marne (podprefektura)
Okrožje: Nogent-sur-Marne
Kanton: Nogent-sur-Marne
Interkomunaliteta: Aglomeracijska skupnost
Vallée de la Marne
Župan: Jacques J.P. Martin
(2004-2008)
Statistični podatki o
Nadmorska višina: 36 m–99 m
(povpr. 73 m)
Površina kopnega:¹ 2,86 km²
Prebivalstvo
(1999)
28.191
 - gostota: (1999) 9.017/km²
Razno
INSEE/Poštna številka 94052/ 94130:
¹ Podatki iz francoske zemljiške knjige, ki izključuje jezera, ribnike, ledenike > 1 km² in rečne estuarje.
² Population sans doubles comptes: enkratno štetje prebivalcev več občin (npr. študenti in vojaški uslužbenci).
Francija

Nogent-sur-Marne je vzhodno predmestje Pariza in občina v osrednji francoski regiji Île-de-France, podprefektura departmaja Val-de-Marne. Leta 1999 je imelo naselje 28.191 prebivalcev.

Geografija[uredi | uredi kodo]

Lega Nogent-sur-Marne v departmaju

Nogent-sur-Marne leži ob reki Marni 12 km vzhodno od središča Pariza. Na severu meji na Fontenay-sous-Bois, na vzhodu na Le Perreux-sur-Marne, na jugu na Joinville-le-Pont in Champigny-sur-Marne, na zahodu pa ga omejuje Vincennski gozd.

Občino sestavlja sedem četrti: Beauté Baltard, Le Bois-Porte de Nogent, Nogent Village, Plaisance, Le Port sous la Lune, Les Viselets in Les Maréchaux.

Administracija[uredi | uredi kodo]

Nogent-sur-Marne je sedež istoimenskega kantona kot tudi okrožja, v katerega so poleg njegovega vključeni še kantoni Bry-sur-Marne, Champigny-sur-Marne-Center/Vzhod/Zahod, Chennevières-sur-Marne, Fontenay-sous-Bois-Vzhod/Zahod, Joinville-le-Pont, Ormesson-sur-Marne, Le Perreux-sur-Marne, Saint-Mandé, Villiers-sur-Marne in Vincennes-Vzhod/Zahod.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

V srednjem veku je bilo na ozemlju Nogenta zgrajenih več gradov. Le Chateau de Plaisance iz 13. stoletja je v letu 1375 gostil francoskega kralja Karla V. in njegovo ženo Ivano Bourbonsko. Kar je od njega ostalo, je hiša, v kateri se sedaj nahaja privatna bolnišnica, in spodnji del vrtnega obzidja. Le Chateau de Beauté sur Marne iz 14. stoletja, prav tako kraljeva rezidenca, je bil porušen v letu 1626 s strani kardinala Richelieuja.

V 17. stoletju je Nogent postal pribežališče srednjega razreda, do tedaj večinoma v rokah kmetov-vinogradnikov. Izgradnja dveh železniških prog Pariz-Mulhouse in Bastille-La Varenne sredi 19. stoletja je priseljevanje še pospešila. Prvotni viadukt, porušen med francosko-prusko vojno, so obnovili italijanski priseljenci, večinoma iz province Piacenze (dolina Nure) in Južne Tirolske.

28. februarja 1887 se je iz občine izločilo več kot pol ozemlja, na katerem je nastala nova občina Le Perreux-sur-Marne. V letu 1929 je občina Nogent-sur-Marne izgubila majhen del svojega ozemlja na račun širitve Pariza (vzhodni rob Vincennskega gozda).

Pobratena mesta[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]