Navigacija

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Zemljevid obalne črte od Pirana do Izole iz turške navigacijske knjige Kitab-ı Bahriye (17. ali 18. stoletje)

Navigácija je ugotavljanje smeri in lege na zemeljskem površju. Pojem se nanaša tudi na načrtovanje poti.

Vrste navigacije[uredi | uredi kodo]

  • Navigacija po referenčnih točkah uporablja referenčne točke na Zemljini površini. Včasih so jo uporabljali pomorščaki, danes pa jo uporabljajo popotniki, piloti, itd. V primeru slabe vidljivosti ali napačnega poistovetenja teh točk je ta način navigacije neustrezen in lahko tudi nevaren.
  • Navigacija »na slepo« (angleško Dead Reckoning) je ugotavljanje lege na podlagi smeri, hitrosti, dolžine poti in časa potovanja. Tako se na podlagi zadnje znane lege izbere smer do naslednje lege in na podlagi razdalje do nove točke, hitrosti ter časa se da ugotoviti, kdaj je ta točka dosežena.
GPS sprejemnik za civilno uporabo
  • Sodobni načini navigacije temeljijo na načelu vnaprej izbranih referenčnih točk, ki po navadi niso v vidnem dosegu. Te referenčne točke so določene s svojo zemljepisno širino in zemljepisno dolžino. S pomočjo namenskih naprav pa navigator stalno spremlja smer in razdaljo do izbrane točke. Primera teh tipov navigacije sta radionavigacija in navigacija GPS.

Sprva so bili v uporabi predvsem postopki navigacije po zvezdah (navigacija po zvezdah je omogočala tudi približno merjenje časa), po referenčnih točkah na površini, ter s pomočjo kompasa in kronometra. Z izumom radia so uvedli t. i. »radijske točke«, ki so služile navigaciji na zelo dolge razdalje. Sistem je bil najbolj v uporabi v letalstvu in pomorstvu.

Danes so jih nadomestili postopki satelitske navigacije, ki pokrivajo celotno Zemljo. Tudi naprave za satelitsko navigacijo so vedno manjše (najprej so bile velikosti starejših prenosnih telefonov, danes pa jih je moč dobiti že v obliki ročne ure) in cenejše ter tako na voljo tudi civilnim uporabnikom.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]