Pogovor:Navigacija

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Manjka opis sistema GPS. --Janez Novak 12:19, 29 jun. 2005 (CEST)

OK, Janez, ne vem, kaj je narobe. GPS je omenjen v besedilo, ni potrebno, da je še v gt. Če že podajaš opise predmetov v primerjavi z drugimi predmeti, daj tako primerjavo, ki je edinstvena in brez dvoumnosti. Starejši mobilni aparati so lahko ta prve cegle ali pa tisti iz pred dveh let. Malo bolj natačnosti bi prosil. LP, --Klemen Kocjančič 21:44, 1 jul. 2005 (CEST)

Kot vedno bo obveljala tvoja, sliko pa dobiš kjer hočeš. Sem mi vse totalno žvižga. --Janez Novak 22:12, 1 jul. 2005 (CEST)
Sam se strinjam z Janezovimi dopolnili, zato sem tudi vrnil članek. Podatek, da je nekaj veliko toliko in toliko nikomur ne škodi in ni neuporaben. Malo pesniške svobode wikipedisti vseeno lahko imajo. Katera gesla so pod 'Glej tudi' nikjer ne piše in se lahko tudi podvajajo, če avtor meni, da mora tako biti. Ni treba potem na vso silo brisati in urejati po svoje. Potrebno je upoštevati primerne prispevke drugih. --xJaM 22:33, 1 jul. 2005 (CEST)

Pesniška svoboda ne spada na Wikipedijo; ti kot fizik, astronom,... bi moral vedeti, da je natančnost nujna. POleg tega ste me pred časom napadli (glede kategorizacije), da je lahko povezan geslo le enkrat in to prvikrat, ko se pojavi v članku, Janezova sprememba pa temu ne ustreza. Se mi zdi, da ima Janez pri tebi protekcijo (ne vem zakaj). LP, --Klemen Kocjančič 22:34, 1 jul. 2005 (CEST)

Morda sem se narobe izrazil. Nisem mislil tako pesniško svobodo kot je v primeru, da navedeš, da je nekaj veliko kot nekdanji mobilni telefoni. Kaj pa naj bi navedel? Mere b×l×h ali kaj podobnega? Ta stavek čisto ustreza in spada v wikipedijo. Morda imam jaz pri Janezu protekcijo. Tu ne gre za protekcijo nikogar. Ali kot je zapisal James »Everyking«: »Ne govorite v izrazih moči. Ne obravnavajte odrasle kot otroke in ne obravnavajte prostovoljce kot služabnike ali sužnje.« Kdo te je napadel zaradi tega? Kot sam veš, si v začetku skoraj v vsakem stavku naredil povezavo na isto stvar. Če je članek daljši, se povezava lahko pojavi večkrat, kot smo zapisali. Podobno je tudi z 'Glej tudi'. Sam sicer pazim, kjer se da, da so povezave le enkrat, vendar to ni pravilo. --xJaM 22:46, 1 jul. 2005 (CEST)

Upam, da se po mojem dodatku ne bodo pojavile pripombe, da obstajajo različne velikosti ročnih ur ... Glej tudi na GPS sem dodal jaz in sem mnenja, da je potreben. lp, --matijap | pogovor 22:47, 1 jul. 2005 (CEST)

Torej zakaj je zdaj odstranjena prva povezava? Jani, če že opozarjaš, bodi dosleden pri vseh, ne pa kar spreminjati navodila (saj ni pravilo); v tem primeru se lahko sklicujem na peti steber Wikipedije in si bi lahko prilagodil vsa pravila po svojem okusu, kar ti že počeš. LP; --Klemen Kocjančič 22:53, 1 jul. 2005 (CEST)

Poglej sedaj. Povezava je sedaj pri prvi pojavitvi. Ali ni pravilneje tudi rečno obratno - navigacija GPS? S tem pa ni rečeno, da se povezava na GPS ne sme pojaviti tudi pod 'Glej tudi'. (To ni moje pravilo - lahko pogledaš tudi članke na en:, če mi ne verjameš, Klemen). Zakaj tudi meniš, da si jaz prilagajam pravila. Malo sem še preoblikoval popravljen Matijin stavek. Zakaj bi se informacije zgubljale, če ni potrebe. V nekem času so bile te naprave velike kot mobilni telofoni, kot je zapisal Janez, danes so velikosti ročnih ur, jutri pa... --xJaM 22:58, 1 jul. 2005 (CEST)

In še glede protekcije. Jaz Janeza, predvsem kot starejšega od sebe spoštujem. Upam, da ga tudi ti Klemen. --xJaM 23:02, 1 jul. 2005 (CEST)

Govorim, da Janezov stavek "starejših mobilnikov" ni natančen, ker so se telefoni v zadnjih 10 letih občutno zmanjšali in tako ni iz besedila jasno razvidno, ali misli na prve mobilnike, ki so imeli "cegel" baterijo in telefonsko slušalko ali na tiste iz pred parih let, ki so bili dimenzij ~ 15x5x4cm ali na oboje. Sam zmeraj pišem tako, da bodo članek razumeli tudi ljudje čez 50 let; ta članek pa tega ne zagotavlja. Glede spoštovanja: sam spoštujem vse, ki si zaslužijo spoštovanje in spoštovanje vračajo. LP, --Klemen Kocjančič 23:04, 1 jul. 2005 (CEST)

Potem pa bi lahko Janeza lepo opozoril, da je ta stavek sporen - ne pa da ga kar pobrišeš. Ali je to spoštovanje? Janez bi, PMSM, rade volje napisal bolj natančno, če bi mi kdo to povedal. Brez skrbi. Meni se te informacije zdijo zanimive, pač nisem pomislil, da je problem v merah. Škoda pa se mi zdi, da skubimo članke na ta način. Ali ni bolje, da jih bogatimo. Ne vzame veliko časa, da se vsebina še malo dopolni in popravi. --xJaM 23:08, 1 jul. 2005 (CEST)

Sam sem zbrisal "ta podatek", ker PMSM ni imel pomembne znanstvene podlage in doprinosa k temi članka; razlog sem navedel (glej 2. odstavek), Janezov "radevoljni" odgovor pa imaš en odstavek nižje. Dva admina sta odstranila isto besedilo, ti pa ga takoj vrneš nazaj kot se je že parkrat zgodilo. LP, --Klemen Kocjančič 23:15, 1 jul. 2005 (CEST)

Pa kaj je tebi človek? Stavek je v redu in zato sem ga tudi vrnil. Kaj se je že parkrat zgodilo? Janez ga bo dopolnil in vse bo v redu, če ti ne boš sedaj začel zmerjati. Če sta dva admina (ali kdorkoli) odstranila besedilo, to še ne pomeni, da stavka ne sme biti v članku. Ali to lahko razumeš. Bi ga sam dopolnil, vendar ne vem kakšnih mer so bile te napreve, oziroma kaj je Janez natančno mislil. Upoštevaj prispevke drugih in se ne sklicuj na ne vem kakšne znanstvene podlage, ker si me že prepričal, da jih pri tebi, čeprav na videz zgleda da ne, kar primanjkuje. --xJaM 23:21, 1 jul. 2005 (CEST)

Kje sem pa zmerjal, če mi lahko pojasniš? LP, --Klemen Kocjančič 23:24, 1 jul. 2005 (CEST)

Že večkrat sem hotel povedati: smisel Wikipedije ni prepucavanje, ali velja moje ali tvoje, temveč ustvarjanje čim bolj kvalitetnih in bralcu najprijaznejših člankov. Zgornje bi morali imeti vsi, nekateri še posebej dobro, v mislih (če to ne gre, bi morda koristila nalepka za na monitor) ...

Zmerjal, Klemen, (še) nisi nikjer, Jani je napisal: »... če ti ne boš sedaj začel zmerjati.« lp, --matijap | pogovor 23:28, 1 jul. 2005 (CEST)

Poglej. Zmerjaš takole. Vsaj jaz sem užaljen, ker tako zapišeš, da sem vrnil članek, kar se je že parkrat zgodilo. Kdaj in kaj natančno se je to zgodilo? Ni me treba žaliti. Se na vso moč trudim in me takšne obtožbe (ali karkoli že so) spravljajo iz tira (ali iz orbite). Poleg tega je bil nejevoljen Janez, kar tudi ni dobro in sam sem poskušal razrešiti spor - ti pa me spet napadeš in zmerjaš, da ima Janez pri meni protekcijo. Kaj naj bi to sploh pomenilo? Kdo sem jaz? Le navaden wikipedist, ki se trudi, da bi ta stvar tukaj zaživela in nič drugega - da veš. Eni so bolj občutljivi od drugih in takšnega obnašanja pač ne odobravajo. Eni pa so, tako kot je to običaj v življenju, pač bolj indiferentni do stvari. To je to. Upam, da je sedaj bolj jasno. Želel sem pomagati, pa sem spet obtožen hipokrizije. Tudi, da bi si prilagajal wikipedijo na svoj način, je zame žalitev. Evo, tri žalitve v enem pogovoru. (ja, Matija, zame je že začel zmerjati... 8-)) Pa, da ne boš mislil, Klemen, da zamerim. Le nepotrebno izgubljanje časa je to. Drugič raje napiši kaj meniš, da ne ustreza - saj si to že velikokrat storil, pa bo. Tudi Janez bo bolj vesel. Boš videl. --xJaM 23:36, 1 jul. 2005 (CEST)

Ali lahko Janez torej zapišeš kaj natančno si mislil s starejšimi prenosniki, da bomo ugodili Klemnovi želji po znanstvenosti. Stavka ne dam ven, ker trdno stojim za stališčem, da se člankov ne skubi - po nepotrebnem. To sem opazil tudi na angleških straneh, sicer nisem reagiral, tukaj pa pač bom. Morda bo tudi stavek sam šel ven, če bo kdo še kaj več zapisal o navigaciji in bo še drugače predelal članek - saj gotovo ni zadnje znanstveno odkritje. --xJaM 23:41, 1 jul. 2005 (CEST)

Če bi prečitali komentar pri mojem prvem posegu (jutri pride slika) bi bilo veliko manj diskusije. Poleg naprave sem sprva mislil položiti škatlico cigaret, ker so se pa podražile bom položil poleg dve AA bateriji. --Janez Novak 23:46, 1 jul. 2005 (CEST)
Evo, super. Upam, da smo sedaj Klemen rešili razhajanja. --xJaM 23:50, 1 jul. 2005 (CEST)


Predvsem sem pa stavek o dimenzijah vsaj malo dopolnil, kot sem omenil v komentarju bi "vedno manjši" lahko pomenilo da niso več veliki kot trodelne omare ampak kot nočne omarice.--Janez Novak 00:09, 2 jul. 2005 (CEST)