Naseljeni otok (film)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Обитаемый остров
Naseljeni otok
Režiser Fjodor Bondarčuk
Producent Aleksander Rodnjanski,
Dimitrij Rudovski
Scenarist Eduard Volodarski,
Marina Djačenko-Širšova,
Sergej Djačenko
Igralci Vasilij Stepanov,
Peter Fjodorov,
Julija Snigir
Distribucija Art Pictures Studio
Datum izida 2008/09 Zastava Rusije
Dolžina 225 minut
Država Zastava Rusije Rusija
Jezik ruščina
Proračun 36.600.000 $ (oba filma)
Uradna spletna stran
Profil IMDb
Bondarčuk in Garmaš med snemanjem filma

Naseljeni otok (izvirno rusko Обита́емый о́стров) je ruski znanstvenofantastični film režiserja Fjodorja Sergejeviča Bondarčuka in prva ekranizacija istoimenskega romana bratov Strugacki iz leta 1971. Zaradi dolžine je izšel v dveh delih, prvi 18. decembra 2008, drugi pa 23. aprila 2009.

Snemanje se je začelo 14. februarja 2007 na Krimu v prostorih Jaltskega filmskega studia in je potekalo do 7. decembra. Skupni proračun filmov je znašal 36,6 milijonov USD, od tega 10 milijonov za promocijo, s čemer je eden najdražjih ruskih filmskih projektov vseh časov.[1] Boris Strugacki je pohvalil predelavo, predvsem kako je režiser natančno sledil knjižni predlogi,[2] vendar so bili ostali odzivi mešani in filma v času predvajanja v kinematografih s skupnim zaslužkom okrog 30 milijonov USD nista pokrila stroškov.[3][4]

Zgodba[uredi | uredi kodo]

Film se dogaja leta 2157 na s humanoidnimi bitji naseljenem zunajosončnem planetu Sarakš, kamor je zaradi zapuščenega, vendar še delujočega protiraketnega ščita, ki je mislil da gre za roj asteroidov, moral pristati dvajsetletni zemljan Maksim Kammerer, član Neodvisne izvidniške enote. Planet je doživel večletno jedrsko vojno, tako da preživlja ekološko in družbene krize.

Vloge[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]