Muzejski park, Ljubljana

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Muzejski park, sedaj Trg narodnih herojev v Ljubljani

Muzejski park je park, ki leži med palačo Narodnega muzeja v Ljubljani in zgradbo Državnega zbora. Prostor se danes imenuje Trg narodnih herojev.

Muzejski park je bil urejen na nekdanjem Muzejskem trgu v času izgradnje Narodnega muzeja, to je leta 1888. Takrat so park poimenovali po polihistorju Janezu Vajkardu Valvasorju (1641-1693), katerega spomenik od leta 1903 stoji v parku. Spomenik je delo kiparja Alojza Gangla in stoji na umetnem gričku narejem posebej za postavitev spomenika.

Park je današnjo obliko dobil leta 1940, ko so podaljšali Šubičevo ulico po robu uršulinskega vrta. Skozi park je diagonalno speljana pot. V južnem delu parka je skupina starejših dreves, tam pa je od leta 1949 tudi grobnica narodnih herojev.

V parku sicer raste petnajst različnih drevesnih vrst, tudi nekatere redkejše. Zasaditev deluje skladno, saj je drevje posajeno v skupinah skupaj z grmovnicami.

Oktobra 2009 so ob njegovi 90. obletnici rojstva v parku odkrili tudi spomenik Stanetu Kavčiču, predsedniku slovenskega izvršnega sveta v obdobju 1967-1972.[1]

Kostanjev drevored ob Tomšičevi ulici

Na severni strani parka ob Tomšičevi ulici stoji gost kostanjev drevored, ki je včasih vodil v Tivoli. Drevored je zavarovan z Odlokom o razglasitvi spomenikov naravne in kulturne dediščine na območju občine Ljubljana Center med Aškerčevo, Tivolsko in Slovensko cesto (Ur.l. RS št. 60/1993).

Viri[uredi | uredi kodo]

  1. Odkritje spomenika: [1]
  • Marjan Jančar (2001). Ljubljana, mesto v zelenju. Didakta, Radovljica. COBISS 109841664. ISBN 961-6363-20-4.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]