Minecraft

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Minecraft
Minecraft-prevod.png
Zaslonski posnetek pozdravnega zaslona Minecrafta 1.12.2 v slovenskem jeziku
Razvijalec(ci) Mojang
Založnik(i) Mojang, zdaj tudi Microsoft
Izdelovalec(ci) Markus Persson (Notch), zdaj Jens Bergensten (Jeb)
Skladatelj(i) C418
Različica
Okolje/-a Windows, Mac, Linux, Windows 10, Xbox One, Xbox 360, PlayStation 4, PlayStation 3, PlayStation Vita, Wii U, iOS, Android, Windows Phone in Amazon Kindle Fire
Datum izida(ov) * PC: 8. julij 2013
Zvrst(i) igranje vlog
Igralski način(i) enoigralski, večigralski

Minecraft je videoigra, v kateri ima zelo pomemben del igranje vlog s poudarkom na ustvarjalnosti igralca in je bolj znana kot ena izmed redkih enoigralskih (puščavniških) iger v tem obdobju. Igra je napisana v programskem jeziku Java, zato potrebuje najnovejšo verzijo Jave za uspešno poganjanje.

Po podatkih razvijalca je bilo do septembra 2013 prodanih 12 milijonov izvodov za osebni računalnik in skupno 33 milijonov na vseh platformah.[1]

Razvoj[uredi | uredi kodo]

Minecraft je bil samostojni projekt švedskega programerja Markusa Persson, bolje znanega pod vzdevkom Notch. Igra je bila prvič na voljo za igro 17. maja 2009 v Alpha verziji. V obdobju Alpha verzije, je cena za nakup znašala 9,95 € in je kupcu zagotovila vse posodobitve za ves čas razvoja.

Razvoj se je nadaljeval vse do Beta različice 20. decembra 2010. Cena je zrasla na 19,95 € in kupcu zagotovila vse naslednje posodobitve do vključno različice 1.0. Igra je 18. novembra 2011 na prireditvi MineCon uradno prišla do različice 1.0.0. Trenutna uradna različica je 1. 12, vendar proizvajalci vedno dodajajo novejše neuradne verzije (t. i. snapshot) na Twitterju ter na njihovem blogu za hitrejše odkrivanje hroščev in manj problemov pri uradni verziji. 2. decembra 2012 je Markus »Notch« Persson sporočil javnosti, da odstopa od položaja glavnega razvijalca in bo ta naziv pripadel njegovemu zaposlenemu Jensu »Jeb« Bergenstenu. Notch je še vedno stranski razvijalec, a večino svojega časa namenja novi igri, trenutno imenovani Minicraft, s katero je začel na tekmovanju imenovanem Ludum Dare, kjer je izziv narediti igro iz nič v 48 urah ter tudi na svoji novi igri imenovani 0x10c. Danes Minecraft razvija tudi Microsoft.

Različice[uredi | uredi kodo]

Alpha različica --- 17.5.2009

Beta različica --- 20.12.2010

Najstarejša različica igre Minecraft je 1.0.0., najnovejša pa snapshot 18w09a najbolj igrana pa 1.12.2

Igralni načini[uredi | uredi kodo]

Glavni namen igre Minecraft je njen unikaten puščavniški RPG model, ki generira naključen svet in tako omogoča novo igralno izkušnjo v vsakem novem svetu. Igra je sama po sebi zelo enostavna, svet je narejen iz kock. Kocke lahko igralec poljubno uničuje, in jih deva v inventorij. ko razbije rudo dobi snov (npr. ruda premoga=premog,ruda diamanta=diamant...). na delovni mizi (ang. crafting table),lahko igralec izdela orodja in orožja, kot so lopata za nabiranje zemlje, kramp za razbijanje kamna ipd. Ta postopek se imenuje »izdelovanje« (ang. crafting). Igra ima tudi več igralnih načinov, vsak od katerih predstavlja unikatno izkušnjo za igralca.

Classic[uredi | uredi kodo]

Classic je prvotni način igranja. Ta del je v bil v prehodu na Beta verzijo odstranjen. Imel je možnost neomejene količine kock in hitro uničevanje kock, bil je tudi brez pošasti in namenjen grajenju brez omejitev oz. igralni peskovnik (sandbox).

Ta način je v trenutnih verzijah odstranjen in ga igralec lahko igra samo preko uradne strani v svojem spletnem brskalniku ali izbire classic verzije v zaganjalniku (launcher).

Survival (preživetje)[uredi | uredi kodo]

Drugi način igranja se imenuje Survival. Ta del je bil vključen že v času razvoja classic-a kot survival test in obstaja še danes. Je najbolj igrani del, kjer je cilj igre preživeti. Na poti igralcu stojijo pošasti, ki se prikažejo čez noč in ga hočejo pokončati. Trenutno obstaja 19 napadalnih pošasti, ki pridejo na plano ponoči. V tem načinu obstaja tudi lakota, ki ob izpraznitvi počasi zmanjšuje življenjsko energijo igralca. Igra sama po sebi nima konca, vendar je 1.0.0 posodobitev predstavila realni konec, kjer mora igralec preiti v drug svet in tam uničiti zmaja imenovanega Ender Dragon. Po uničenju se igra oz. tisti svet konča, vendar je možno še vedno nadaljevati z igro.

Creative (ustvarjalni način)[uredi | uredi kodo]

Tretji način igranja se imenuje Creative. V creative načinu lahko igralec leti, ima neomejeno število vseh predmetov in dela, kar hoče. Creative je zamenjal classic v času Beta verzije.

V tem načinu pošasti niso napadalne. Igralec ne more umreti, razen, če pade iz sveta. Za creative je značilno grajenje struktur ali preizkušanje novih stvari (kock, pošasti, orožij...)

Hardcore[uredi | uredi kodo]

Četrti način igranja se imenuje Hardcore. Ta način je popolnoma enak kot Survival način, le da je igralec ob smrti primoran odstraniti svet in da je težavnost vedno nastavljena na težko. Kot že ime pove, je v tem igralskem načinu težje preživeti (več pošasti, hitreje noč...).

Adventure (pustolovski način)[uredi | uredi kodo]

Peti način igranja se imenuje Adventure. V tem načinu igralec ne more podirati kock ali jih razbiti brez primernega orodja, lahko pa še vedno uporablja redstone, vrata in druga dejanja. Primeren za pustolovske svetove.

Spectator[uredi | uredi kodo]

V tem načinu lahko igralec samo opazuje, ne more podreti kock in nima inventarja. Lahko opazuje skozi oči pošasti, živali ali igralcev. Lahko leti skozi kocke.

Dimenzije[uredi | uredi kodo]

V Minecraftu obstajajo 3 dimenzije: navadni svet (overworld), pekel (The Nether) in konec (The End). Vsaka dimenzija ima svoj komplet pošasti, ki se v njej pojavljajo.

Overworld[uredi | uredi kodo]

Je kraj kjer se spawnaš in igraš igro večino časa

The Nether[uredi | uredi kodo]

To je pekel. Večinoma ga gradi poseben kamen (netherrack), ki gori večno, ko se enkrat vžge. Tukaj je možno najti tudi dokaj redko rudo, imenovano peklenski kremen (Nether Quartz). Za prehod v to dimenzijo mora igralec zgraditi poseben portal. Za to potrebuje 10 ali 14 kock obsidiana (vulkanskega kamna) in nekaj, s čemer lahko prižge ogenj (flint and steel).

The End[uredi | uredi kodo]

To je otok, zgrajen iz zadnjega kamna (end stone), ki lebdi v koncu sveta. Je dom Ender zmaja, ki je najhujša pošast v igri. Ko ga igralec premaga, naj bi končal igro, seveda pa lahko še naprej gradi poljubne stvari. Ko je zmaj premagan, dobi posebno kocko, ki ga ob teleportaciji vanjo teleportira do "končnega mesta" (end city).

Praznina[uredi | uredi kodo]

Praznina (The Void) je dimenzija, ki se nahaja pod temeljnim kamnov v navadnem svetu ali okrog konca. V praznini se pošasti ne ustvarjajo. Tam igralec ne more graditi. Ko igralec potuje v praznino pod Y -64 začne prejemati škodo, ki se nadaljuje dokler igralec ne zapusti praznine.

Pošasti[uredi | uredi kodo]

Creeper[uredi | uredi kodo]

Je zelena pošast, ki se zapodi za igralcem in ga lovi dokler mu ta ne zbeži. Če mu pride v bližino eksplodira, uniči bližnje kocke in poškuduje igralca. So tudi ene od redkih pošasti, ki v stiku z soncem ne gorijo in so zato nevarne igralcu tudi čez dan, ko večina pošasti zgori. Creeperji so neslišni in se pojavljajo ponoči in v neosvetljenih jamah pod zemljo. Če v njega udari strela, postane električen creeper (charged creeper), ima 100% možnost spusta creeper-jeve glave.mZanimivo dejstvo je da je bil creeper sprva pujs.

Skeleton (Okostnjak)[uredi | uredi kodo]

Okostnjak, ki ima za orožje lok s katerim zelo natančno strelja na igralca ali drugo pošast, ki ga napade dokler ne uniči napadalca. Okostnjaki se največkrat prikažejo ob noči in pogorijo ob jutru, ko jih sonce zažge. So tudi eden izmed virov puščic, ki igralcu omogočajo da sam uporablja lok kot orožje.

Spider (Pajek)[uredi | uredi kodo]

Pajek se zapodi za igralcem in ga napada dokler le ta ne umre. Pajek ima sposobnost daljšega skakanja od igralca in plezanje, kar mu daje prednost v bitki. Pajek ima to sposobnost, da vidi igralca čez trde kocke in se zato zapodi za njem še preden ga igralec sploh opazi. Je druga bolj znana pošast, ki čez dan ne zgori, vendar s to razliko, da čez dan pajek ni agresiven, razen če ga igralec ne napade prvi.

Zombie (Zombi)[uredi | uredi kodo]

Zombi je pogosta pošast, ki je počasna, vendar igralca v skupinah hitro preobremeni. Zombiji se prikažejo ponoči in v neosvetljenih jamah in tudi zgorijo ob stiku s sončno svetlobo. Lahko tudi napadejo Vaščana in ga spremenijo v zombija (zombie villager). Če zombija ubiješ dobiš zombi gnilo meso, krompir...

Chicken jockey[uredi | uredi kodo]

Je mini zombi ali mini zombi vaščan, ki jaha kokoš. Na soncu ne gori. Od verzije 1.8.1 se v vodi ne ločita(v prejšnjih različicah sta se).

Enderman (Enderski Človek)[uredi | uredi kodo]

Velika pošast, ki je sama po sebi nenevarna dokler ga igralec direktno ne pogleda v oči. Ko igralec odmakne pogled, se Enderman zapodi za njim dokler ta ne umre. Enderman ima sposobnost teleportacije kar ga naredi zelo nevarnega za neveščega igralca. Imajo tudi sposobnost kraje kock, ki lahko igralca, misleč da je varen, neprijetno preseneti in se teleportira k njemu za hrbet. Če pride v stik z vodo ga le ta poškoduje.

Cave Spider (Jamski pajek)[uredi | uredi kodo]

Pajek, ki je podoben normalnemu pajku, vendar je strupen in bolj nevaren. Je tudi manjši, kar mu da možnost, da pride v prostore v katere normalni pajek ne more. Ima tudi to razliko, da jamski pajek se nikoli ne pojavi v običajnih okoliščinah kot normalen pajek. Pojavi se samo v zapuščenih rudnikih, kjer njihovo število hitro naraste iz nič na več kot deset.

Ghast (Duh)[uredi | uredi kodo]

Pošast, ki jo srečamo samo v drugem svetu oziroma The Nether. Je zelo velika in ob odkritju igralca na njega pošilja ognjene krogle, ki ob kontaktu s tlemi ali igralcem eksplodirajo. Duh mora imeti jasen pogled na igralca, preden bo le ta začel streljati na igralca.

Silverfish (Srebrna Ribica)[uredi | uredi kodo]

To so zelo majhne ribe, ki se pojavijo v posebnem gradu imenovanem Stronghold. Sama riba igralcu direktno ne prizadene poškodbe, vendar ga lahko hitro potisne v nevarno situacijo. Preden se pojavi, izgleda isto kot normalna kocka kamna vendar, ko jigralec razbije kocko, se ribica prikaže in začne napadati igralca. Imajo tudi to sposobnost, da ena ribica lahko prebudi vse druge ribice v bližnjih kockah, kar povzroči pojav zelo veliko ribic v majhnem času.

Slime (Sluz)[uredi | uredi kodo]

Srednje velike zelene pošasti, ki se zelo redko pojavijo in ob pogledu na igralca tega takoj napadejo. Ko Sluz igralec ubije, se razdeli na dva manjša slima, ko je ubit manjši slime, se razdeli na 4 še manjše slime. Ko je najmanjši slime ubit, izpusti slime ball. Slime se naravno pojavi samo v močvirju in na superflat svetu. Ob stiku s sončno svetlobo ne pogori.

Magma Cube (Magma Kocka)[uredi | uredi kodo]

Ena izmed mnogih The Nether pošasti, ki ob stiku z igralcem prizadene poškodbe, premika se s pomočjo hitrega skakanja in se ob uničitvi razdeli na manjše magme kocke, kot pri pošasti Slime. So tudi ena redkih pošasti, ki ob stiku z lavo ne pogorijo, lava jih samo upočasni.

Zombie pigman (zombi pujs)[uredi | uredi kodo]

Pošast, ki se zaredi v peklu in ne napada igralca, dokler igralec ne začne napadati. Navadno se zaredijo v skupinah. Če igralec napade enega, mu ostali člani skupine pomagajo. Imajo zlat meč. Ob padcu spustijo gnilo meso, zlato zrno in redko zlat meč.

Spider Jockey (Okostnjak na Pajku)[uredi | uredi kodo]

Je zelo redek pajek, ki ga jezdi okostnjak.. Okostnjak na igralca strelja z lokom medtem ko ga pajek zelo hitro lovi. Pošast se pojavi ob pojavu pajka, ki ima 1% možnost, da se na njegovem hrbtu pojavi še okostnjak. Pošast ima iste lastnosti kot 2 različne pošasti, to pomeni, da mora igralec ubiti obe pošasti posebej. Obe pošasti pogorita ob stiku s sončno svetlobo, pojavita se pa ponoči in tudi v neosvetljenih jamah.

Witch (Čarovnica)[uredi | uredi kodo]

Redka in nevarna pošast, ki igralca zastrupi in se pojavi v temni hiši na vodi v močvirju. Smrt čarovnice ti da prazno steklenico, del svetlečega kamna, smodnik, redstone prah, pajkovo oko, palico, sladkor ali vodo v steklenici.

Blaze (Žarko)[uredi | uredi kodo]

Pošast, ki jo igralec sreča v Peklu. Ko igralca še niso opazili, se držijo tal. Ko opazijo igralca začnejo leteti in streljati na igralca blaze rode,dokler le ta ne umre ali jih uniči. So ene izmed težjih pošasti, zaradi letenja je meč proti njim neuporaben, lok pa pusti igralca odprtega za napade, puščice pa tudi odbijajo. Blaze ima tudi to lastnost, da ji lava nič ne naredi, igralec jo pa lahko napada s snežnimi kepami, to je ena od redkih uporabnih vrednostih snežne kepe. Ob stiku z vodo umre.

Wither Skeleton (Posušen okostnjak)[uredi | uredi kodo]

Napadalna pošast, ki jo igralec sreča v Peklu. Po navadi se ta najde v bližini Nether Fortress ali pa v notranjosti. Ima kamnit meč in ne loka.

Wither (Ovenelec)[uredi | uredi kodo]

Pošast, ki je zelo napadalna in je druga najnevarnejša pošast. Sam se nikoli ne pojavi, ga je pa potrebno zgraditi. Med bojevanjem se nebo otemni. Če ga ubiješ, prikliče peklensko zvezdo, iz katere lahko igralec izdela svetilnik.

Ender Dragon (Ender Zmaj)[uredi | uredi kodo]

Zmaja lahko igralec sreča samo tako da se odpravi v novi svet imenovan The End. To je svet, ki je polno Endermanov in zadnje pošasti Enderdragon. Za uničenje zadnje pošasti mora igralec najprej uničiti stolpe v tem svetu, ki ga zdravijo nato pa še uničiti pošast. Ko pošast umre, dobiš zmajevo jajce. ko ga ubiješ, tudi zmagaš igro. Ob zaključitvi igre se prikaže zadnji košček zgodbe, ki je enaka za vse, ne glede na to kaj je igralec delal v tistem svetu.

Endermite (Enderska Pršica)[uredi | uredi kodo]

Pošast, ki je napadalna. Endermite je tako majhna kot Sliverfish, ampak se ne more skriti v steno. ko vržete Ender Pearl (Enderov Biser) ki ga dobite s premaganjem Endermana, se pojavi.

Guardian (Varuh)[uredi | uredi kodo]

Pošast, ki jo najdemo v podvodnih guardian templih. Vate strelja žarke, ki ti na določen čas zbijejo življenje. V templih najdemo zlate kocke. Spominja na ribo napihovalko

Elder guardian (Varuh Starešina)[uredi | uredi kodo]

Pošast, ki jo najdemo v guardian templih. V vsakem templju so trije. Dokler ne ubiješ vseh treh, ne moreš uničevati kock. Ima 100% možnost spusta spužve.

Shulker (Školjkar)[uredi | uredi kodo]

Pošast, ki je podobna kocki in jo najdemo v gradovih v end različici (konec različici). Streljajo nate krogle ki te poženejo v zrak ko pa izgubiš efekt pa padeš na tla.

Killer Bunny (Ubijalski Zajec)[uredi | uredi kodo]

Je zlobna različica Zajca (rabbit). Verjetnost, da ga srečate v igri je 1 proti 10000000. Po verziji 1.9 je bil odstranjen in se ga da v svet priklicati samo s ukazom /summon

Polar Bear (Polarni Medved)[uredi | uredi kodo]

Je medved, dodan v verziji 1.10. Najdemo ga lahko v snow(sneženem) biomu. Napade le, če ga ti napadeš najprej, ko umre pa odvrže ribe.

Sklici in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. ^ Karmali, Luke (3.9.2013). "Minecraft PC Sales at 12 Million; Franchise at 33 Million". IGN. Pridobljeno dne 2.3.2014. 

Prijazna Bitja[uredi | uredi kodo]

Cow (Krava)

Krava je prijazno bitje, ki je pomembno za igralca, ker ob premaganju igralec dobi Leather (Usnje) in surovo govedino. Desni klik na njo s praznim vedrom pomolze kravo in igralec dobi mleko, ki ga lahko uporablja za piškote in torte. Krava sledi igralcu, če ima v rokah pšenico.

Pig (Pujs)

Pujs je žival, ki jo najdemo v navadnem svetu. Ob smrti pujsa igralec dobi surovo svinjino. Če na pujsa udari strela, postane Zombie Pigman (Zombi Pujs) . Pujs ti sledi, če imaš v roki korenje.

Sheep (Ovca)

Ovca je prijazna žival, ki ob ubitju igralcu da volno (v verzji 1.8 še Raw Mutton) . Z volno igralec lahko naredi posteljo, ki je zelo pomembna.

Chicken (kokoš)

Kokoš je žival, ki nese jajca, ki jih lahko uporabiš za izdelovanje torte. Če jo ubiješ dobiš piščanca in pero. Kokoš ti sledi če imaš v roki semena.

Zajec (rabbit)

Zajec je žival, ki ob smrti izpusti zajčje meso.

Vaščan (villager)

Vaščane najdemo v navadnem svetu, v vaseh. Z njimi lahko trguješ za smaragde (emeralds), če jih ubiješ ne spustijo nič(niti xp-ja). V vaseh lahko najdemo tudi kovačijo, kjer lahko najdemo pšenico, smodnik, vedra, železen oklep, železo, zlato, diamante in jabolka (ne najdemo vsega, in tudi v vsaki vasi ni kovačije).

Papiga

papiga je žival ki jo udomačiš z semenom. Zanimivost je da pleše če je v bližini gramofona pa tudi oponaša pošasti ki so oddaljene 30 kock od nje. Če imaš papigo na ramenu in padeš ti zleti na tla, če pa skočiš na njo potem ti zleti nazaj na ramo. Papige so različne, so vseh barv obstaja pa tudi rumenoprsa ara.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]