Mejniki

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Mejniki  
Découvertes Gallimard, séries avec des codes couleurs.jpg
Découvertes Gallimard in Mejniki.jpg
Prva vrstica: Découvertes Gallimard; druga in tretja vrstica: Mejniki.
Naslov izvirnikaDécouvertes Gallimard
DržavaFrancija
JezikFrancoščina
ZaložnikZastava Francije Éditions Gallimard
Zastava Slovenije DZS
Datum izida1986 do danes
Datum izida v
slovenskem jeziku
1994–1999
SubjektHumanistika
ŽanrEnciklopedija
Klasifikacija

Mejniki (francosko Découvertes Gallimard,[1] dobesedno slovensko Odkritja Gallimard) je izvirno francoska enciklopedična zbirka žepnih knjig, ki jo začela izdajati založba Éditions Gallimard (en) 21. novembra leta 1986 v Parizu.[2] Ta ilustrirana zbirka se osredotoča na zgodovino, arheologijo, kulturo, religijo, umetnost, znanost, od antike do današnjega časa.

Hrbti knjig slovenske izdaje

Rojstvo Découvertes je temeljilo na ideji Pierra Marchanda (en). Tematika prve knjige je ponovno odkrivanje Starega Egipta.[3] Zbirka je postala velik uspeh, različne knjige so bile prevedene v več kot 20 jezikov. Vsebuje več kot 700 knjig, ki jih je napisalo več kot 500 avtorjev (2017).[2] V Sloveniji je zbirko izdajala založba DZS.[4] Od leta 1994 do leta 1999 je tako izšlo 33 knjig.

Velikost papirja, ki se uporablja za te knjižice, je A6 (125 × 178 mm). Natisnjene so na premazanem papirju in opremljene z barvnimi ilustracijami. Oblikovanje naslovnice je ena od posebnosti: slika v polni velikosti se nahaja na naslovnici, majhna slika na hrbtni strani, druga slika in logotip (sfinga in piramida) pa na zadnji platnici. Vizualna identiteta je močna, ljudje lahko zlahka prepoznajo različne jezikovne izdaje knjig.

Seznam knjig[uredi | uredi kodo]

Glavni članek: Seznam knjig Mejnikov.

Galerija[uredi | uredi kodo]

Viri[uredi | uredi kodo]

  1. "Zgoščena zgodba o Plečniku pri DZS v zbirki Mejniki". www.sta.si. Slovenska tiskovna agencija. 4. november 1999. Pridobljeno dne 18. marec 2018.
  2. 2,0 2,1 "Collection Découvertes Gallimard" (francoščina). Éditions Gallimard. Pridobljeno dne 12. oktober 2017.
  3. "À la recherche de l'Égypte oubliée, collection Découvertes Gallimard (n° 1)" (francoščina). Éditions Gallimard. Pridobljeno dne 12. oktober 2017.
  4. "Mejniki". books.google.com. DZS. Pridobljeno dne 12. marec 2018.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]