Mangialupi in drugi

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Mangialupi in drugi  
Mangalupi 1.jpg
Naslovnica izdaje iz leta 2003
AvtorVladimir Bartol
DržavaSlovenija
JezikSlovenščina
ZaložnikSanje
Datum izida2003
Subjektslovenska književnost
Žanrhumoristična povest
Vrsta medijatisk (trda vezava)
Št. strani174
Klasifikacija
ISBN961-6387-15-4
OCLC št.53249251
COBISS ID122513664
UDK821.163.6-7 821.163.6-32
Predmetne oznakehumor, satira

Mangialupi in drugi je zbirka štirih humorističnih novel, ki jih je napisal slovenski pisatelj Vladimir Bartol. Novele je izbral Boris Paternu, knjiga pa je izšla leta 2003 pri založbi Sanje. Prvi dve noveli spadata v Bartolovo predvojno novelistiko. Novela Zadnje gibalo je vzeta iz zbirke Al Araf(1935), novela Mavricij Terčelj pa iz romana Čudež na vasi(1984). Drugi dve noveli Mangialupi in umetniki ter Mangialupi in ženske je Bartol napisal v povojnem obdobju in sta najprej izšli v tržaški reviji Razgledi(1948,1949) kasneje pa v zbirki Tržaške humoreske(1957).

Vsebina[uredi | uredi kodo]

Zadnje gibalo[uredi | uredi kodo]

V uvodu te novele je zgodba o astrologu Mc Howard, ki želi odkriti povezavo med gibanjem nebesnih teles in usodo ljudi. Temu sledi ljubezenska zgodba, ki se odvija v bogati meščanski družbi. Podjetnik Anton Jedliček prevara ženo Ilonko s svojo tajnico Vero. V isti noči pa tudi gospa Ilonka prevara moža z njegovim poslovnim partnerjem Leopoldom Stieglitzem. Pri vsakem akterju so v ozadju psihološki razlogi in pri vseh nastopi moralni »maček«, ki ne traja dolgo, sam dogodek pa nima hujših posledic in se izkaže kot nedolžen splet naključij.

Mavricij Terčelj[uredi | uredi kodo]

V ozadju te novele je zgodba o hipnozi dveh deklet, ki se iz nje ne moreta zbuditi, dogodek pa vpliva na celotno vas Blatnih Vrh. V ospredju je revolucionar Mavricij Terčelj, reven kmet, ki bi rad z idejami stalinizma in marksizma prišel do moči. Njegov glavni nasprotnik in sovražnik je duhovnik Alojzij Hren, ki ga razburi Terčljev članek v levičarskem časopisu, zato ga zasliši in mu zagrozi z izgonom iz vasi.

Mangialupi in umetniki[uredi | uredi kodo]

Dogajanje je postavljeno v Trst, glavna junaka zgodbe pa sta slovenski novinar Jakomin Pertot in Italijan Ettore Mangialupi, preprodajalec umetnin. Mangialupi vodi Pertota od enega slikarja do drugega, skupaj obiskujeta razstave in sodelujeta v razpravah kritikov. Pertot je zelo kritičen do vseh umetnikov in z nobenim od njih ne najde skupnega jezika. Mangialupijev cilj pa je najti genija s katerim bi se lahko okoristil in obogatel.

Mangialupi in ženske[uredi | uredi kodo]

V tej noveli spet nastopata Jakomin Pertot in Ettore Mangialupi, tokrat v družbi ženske Amorette. Amoretta je lepotica, ki jo ima Mangialupi pod okriljem in jo obravnava kot svojo lastnino. Sprva ta ni naklonjena njegovemu prijatelju Pertotu, kmalu pa se med njima razvije posebno prijateljstvo, v času, ko je Mangialupi na poti. Na koncu zapusti oba in odide z bogatim ameriškim častnikom v Ameriko.

Izdaje in prevodi[uredi | uredi kodo]

  • Slovenska izdaja knjige iz leta 2003 (COBISS)

Viri[uredi | uredi kodo]

Bartol, V. (2003). Mangialupi in drugi. Ljubljana: Sanje.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]