Magnet (glasbena skupina)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Magnet (tudi Magneti) je slovenska glasbena skupina iz Prekmurja, nastala leta 1973. Skupino so ustanovili Jože Gerenčer (bobni, vokal), Jože Glažar (kitara, vokal), Jože Ružič (vodja skupine - bas kitara, vokal) in Jože Vukan (klaviature, vokal).

Leta 1974 je v skupini že prišlo do prve spremembe. Bobnarja Jožeta Gerenčerja je zamenjal Drago Tavčar. Skupina je v tistih letih med drugim nastopala na takrat najuglednejšem plesišču v vzhodni Sloveniji, v gostišču Šinjor v Martjancih. Istega leta so pričeli z izvajanjem lastnih skladb. Nastali sta »Monika« in »Juliška«, ki ju je napisal Jože Glažar.

Leta 1977 se je zgodila druga sprememba v sestavi. Jožeta Glažarja in Jožeta Vukana sta zamenjala Jože Grlec in Jože Gerič. V tem letu so se člani zasedbe prvič odpravili v London po novo glasbeno opremo. Dve leti pozneje je skupina nastopala v naslednji zasedbi: Miran Celec, Mirko Kovač, Toni Šafarić, Jože Ružič in Laci Györek.

Do naslednjih sprememb v skupini je spet prišlo leta 1981, ko so skupino sestavljali Laci Györek, Branko Sapač, Marjan Vidic, Borut Kocjan in Jože Ružič.

Leta 1983 sta se Laciju Györeku, Branku Sapaču in Jožetu Ružiču pridružila Brane Battisti in Borut Sešek. V tem obdobju je skupina delovala kot spremljevalni ansambel za spremljanje dvajsetih solistov, med katerimi so bili Neda Ukraden, Zlatko Pejaković, Darko Domijan, Oto Pestner, Alfi Nipič, Andrej Šifrer, Ivo Mojzer, Marijan Smode in drugi. Magneti so takrat nastopali po Jugoslaviji, Avstriji, Nemčiji in Švici.

Leta 1987 pa je skupino Magnet po mnenju mnogih sestavljala najbolj udarna zasedba: Branko Sapač, Vlado Mičev, Miha Balažič, Jože Ružič in Boris Vučkič.

Prvo kaseto Bodi srečna Julija so posneli leta 1988, za njo pa so prejeli srebrno priznanje Založbe kaset in plošč RTV Slovenija (ZKP RTV Slovenija). Hit s te kasete je pesem »Jutri sin vaš bo postal vojak«. V istem letu jih je Neda Ukraden povabila na enomesečno turnejo po Avstraliji. Tja so se še enkrat vrnili leto pozneje z Vinkom Šimekom, ko je izšla tudi njihova druga kaseta z naslovom Oženil se bom, ki je dobila zlato priznanje ZKP RTV Slovenija, na njej pa sta uspešnici »Oženil se bom« in »Monika«.

Zlati sta bili tudi leta 1990 izdana kaseta Vsi so venci vejli, z uspešnicami »Pijmo ga, pijmo«, »Julija« in »Vsi so venci vejli«, ter četrta kaseta Prstan poklanjam ti, ki so jo izdali leta 1991. Najbolj znani pesmi s te kasete pa sta naslovna »Prstan poklanjam ti« in »Danes je tvoj rojstni dan«. Serijo izdaj so končali leta 1992, ko so izdali album Polnočni poljub in največje uspešnice.

Leta 1994 sta se Magnetom pridružila Oliver Antauer (vokal) in Gorazd Kozmus (klaviature). Tega leta je skupina pod vodstvom producenta Rajka Dujmića posnela zadnji album Češnje in dekleta, s katere je uspešnica »Ne joči Marija«.

Leta 1999 se jim je prvič in doslej zadnjič v zgodovini pridružila pevka. Karmen Sreš je v skupino prišla skupaj z Alešem Miholičem, Marjanom Vidicem in Jožetom Srešem. V tem obdobju je skupina sodelovala s Simono Weiss in nastopila na stoti oddaji ZOOM.

Magneti so prenehali delovati leta 2002.

Leta 2008 je skupina ponovno nastopila, in sicer v oddaji Na zdravje! na RTV Slovenija ter v silvestrski oddaji televizije AS iz Murske Sobote.

19. aprila 2013 je skupina pripravila koncert ob 40. obletnici nastanka. Predstavila se je v najudarnejši zasedbi, z njimi pa so nastopili tudi bivši pevci in drugi gostje (Ivo Mojzer, Neda Ukraden, ansambel Štrk, Sončna uprava, vokalna skupina Aeternum in Brass band prekmurske godbe Bakovci). Ob tej priložnosti je bil izdan tudi album Uspešnice z največjimi hiti skupine.

Uspešnice[uredi | uredi kodo]

 • »Jutri sin vaš bo postal vojak« (1988)
 • »Oženil se bom« (1989)
 • »Monika« (1989)
 • »Pijmo ga, pijmo« (1990)
 • »Julija« (1990)
 • »Vsi so venci vejli« (1990)
 • »Prstan poklanjam ti« (1991)
 • »Danes je tvoj rojstni dan« (1991)
 • »Ti si zame rojena« (1992)
 • »Ne joči Marija« (1994)

Diskografija[uredi | uredi kodo]

Viri[uredi | uredi kodo]

 • Pen, mesečnik časopisa Vestnik, št. 92, november 2002