Edvin Fliser

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje

Edvin Fliser, slovenski pevec zabavne glasbe; * 1947, Šibenik.

Edvin Fliser je legenda slovenske popevke, avtor mnogih nagrajenih skladb ter priljubljen pevec zabavne glasbe. Na festivalu Slovenska popevka je prvič nastopil leta 1968. V svoji karieri je napisal ze preko 350 skladb za različne izvajalce. Velik del svojega časa namenja tudi odkrivanju mladih talentov, katerim je mentor, jim piše skladbe in jih usmerja v nadaljnji karieri.Pevec, avtor in producent Edvin Fliser se je rodil leta 1947 v Šibeniku. Od leta 1954 pa živi v Mariboru, kjer se je šolal in končal študij na glasbenem oddelku PA Maribor.

Prepevati je začel v šestdesetih letih z mariborsko skupino Rdeči dečki, s katero so preigravali pop/rock tistega časa (Beatlese, Rolling Stonese in Spancer Davis Group, Shadowse, Elvisa, Toma Jonesa, soul …)

Po kitariadi, leta 1968 v Ljubljani, kjer je bil proglašen za naj vokalista, ga je RTV povabila na Slovensko popevko, kjer je s Privškovo in Košutovo »Tam, kjer sem doma«, prejel 3. nagrado občinstva. Istega leta je v Beogradu osvojil še lovoriko za najboljšega mladega pevca Jugoslavije.

Nagrade na festivalih so se vrstile in sicer na Slovenski popevki, Splitu, Opatiji, …

Ostale so mnoge, danes zimzelene skladbe, mojstrov Slovenske popevke, kot so Jože Privšek, Mojmir Sepe, Boris Kovačič, Ati Soss, Tadej Hrušovar, Elza Budau, Dušan Velkaverh, Gregor Strniša: Tam, kjer sem doma, Solza, ki je ne prodam, Otroci morja, leti, leti lastovka, Kjer se nasmeh konča, Pesem za dinar (s Pepel in kri), Tu je Dalmacija (s Pepel in kri), Njej, ki sem jo ljubil, Muaja Pepka, Stari tango, Anzej, …

Vsi ti uspehi so mu odprli vrata tudi v mednarodni glasbeni svet, saj je gostoval tudi v tujini, kot solist (Rusija, Italija, Avstrija), ter z narodnozabavnimi ansambli Slovenski muzikantje, Alpski kvintet in ansamblom Janeza Kalška, še v Nemčiji in Švici.

Z letom 1980, ob zatonu zlatega obdobja Slovenske popevke, se začenja njegova avtorska pot. Piše skladbe zase in za mnoge druge izvajalce, posebno poglavje pa je mentorstvo mladim (Sanja Mlinar, Patricija Diklič, Anita Kralj, …).

Iz avtorskega opusa (preko 200 skladb) omenimo: Njej, ki sem jo ljubil, ki velja za eno najlepših slovenskih balad, uspešnice iz Narečne popevke: Moj Maribor, Dežela Štajerska, Še eno rundo daj, točajka, Od vesielja se živi, Leto je dugo, živleje pa ne, Zvonovi za praznik, …

Novejše skladbe s skupino Pepel in kri (Verjemi srcu, Za vse ljudi sveta), Rdečimi dečki (Kaj mi mar, Midva se igrava, rock `n` roll smo špilali) in novejše skladbe, napisane zase, kot so: Zaradi tebe, Ti si moja simpatija, Metulji, Naj živi ljubezen, Življenje takšno je, …

Tudi danes nastopa kot solist, kot gost različnih Big bandov in Pihalnih godb, pa z Rdečimi dečki in Pepel in kri.

Uspešnice[uredi | uredi kodo]

  • Tam, kjer sem doma
  • Leti, leti lastovka
  • Pesem za dinar
  • Kjer se nasmeh konča
  • Njej, ki sem jo ljubil
  • Še eno rundo
  • Moj Maribor
  • Dežela Štajerska