Ljubezni tri in ena smrt

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Ljubezni tri in ena smrt
AvtorEvald Flisar
DržavaSlovenija
Jezikslovenščina
Žanrroman
ZaložnikSodobnost International
Datum izida
2002
Št. strani207
ISBN961-6067-29-X
COBISS121321472

Ljubezni tri in ena smrt je roman avtorja Evalda Flisarja, ki je leta 2002 izšel pri založbi Sodobnost International. Prvo poglavje romana je objavilo tudi več revij iz Rusije, Madžarske, Združenega kraljestva, Indije, Črne gore itd. Roman je bil leta 2003 nominiran za nagrado kresnik.

Vsebina[uredi | uredi kodo]

Pripovedovalčev oče, na lastno željo upokojeni profesor zgodovine, z odpravnino kupi zase in za svojo družino hišico na podeželju, ki jim bo prinesla »svežino in zdravje«. Pripovedovalec je 17-letni fant s prebujajočo se spolno slo, ki se v novem okolju prepusti brezciljnemu potepanju, brezplodnemu razmišljanju o prihodnosti, najraje pa skrito zalezuje ostale člane in tako razkriva njihove skrivnosti. Družinsko »ravnovesje« poruši skrivnosto orodje iz lope; nihče točno ne ve, kaj dejansko je in čemu služi.

Družino preseneti prihod izgubljenega polstrica Švejka (po glavnem junaku avtorja Jaroslava Haška), ki slovi po neverjetni nerodnosti, njegov edini talent pa je dobrota. Konec poletja praznuje gasilsko društvo 70-letnico, ki se je kot slavnostni govornik celo sam Flisar (vasica je njegov rojstni kraj). Le-ta v pogovoru z vaščani izrazi 3 temeljne ljubezni: »do sebe, bližnjega in do Boga. Smrt pa je le ena sama. Če uresničimo vse tri ljubezni, bo smrt mogoče manj strašna. Zanesljivo pa bo manj strašno življenje

Skrivnostno orodje nato izgine iz lope, med iskanjem tega »peklenskega stroja« pa se na olajšanje gasilcev vname v gasilskem domu požar, na pogorišču katerega ostane samo skrivnostno orodje v malce drugačni obliki. Ko se družina vrne domov, najde na kavču mrtvo sestrično Elizabeto s prerezanimi žilami.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

  • Gruša Zlobec. Ljubezni tri --- : Evald Flisar, Ljubezni tri in ena smrt. Apokalipsa 75–77 (2004). 343–344. (COBISS)
  • Darja Pavlič. Evald Flisar: Ljubezni tri in ena smrt ... Sodobnost 67/3 (mar. 2003). 440–442.] (COBISS) dLib
  • Igor Bratož. Zagate telesne ljubezni: Evald Flisar, Ljubezni tri in ena smrt. Delo 45/86 (14. apr. 2003). 17. (COBISS)
  • Jože Horvat. Evald Flisar: Ljubezni tri in ena smrt. Sodobnost 68/4 (april 2004). 502–504. (COBISS) dLib
  • Daniel Vončina. Evald Flisar, Ljubezni tri in ena smrt. Mladina 5 (3. feb. 2003). 66. (COBISS)
  • Katja Klun. Literarno ustvarjanje Evalda Flisarja[: Diplomsko delo]. Mentor Igor Grdina. Ljubljana, 2004. Knjižnica Oddelka za slovenistiko, FF UL. (COBISS)
  • Maria Erzsebet Delič. Literarni opus Evalda Flisarja[: Diplomsko delo]. Mentor Igor Grdina. Ljubljana, 1999. Knjižnica Oddelka za slovenistiko, FF UL. (COBISS)