Lek (podjetje)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search


Tovarna zdravil Lek je generično farmacevtsko podjetje, ki je del mednarodnega farmacevtskega podjetja Novartis od leta 2002, obenem pa je tudi član skupine Sandoz od leta 2003. Sedež podjetja Lek je v Ljubljani. Njegov direktor uprave je Robert Ljoljo (2019). Sestavljeno je iz več podružnic, ki imajo skupno več kot 3880 zaposlenih. Te se nahajajo v Mengšu, Lendavi in do nedavnega na Prevaljah.

Proizvodnja po podružnicah[uredi | uredi kodo]

Ljubljana[uredi | uredi kodo]

V Ljubljani proizvajajo trdne izdelke in antiseptične izdelke, poleg tega pa tu deluje tudi vodilni Sandozov razvojni center. V Farmacevtskih učinkovinah Mengeš proizvajajo učinkovine za Sandozova generična zdravila in Novartisova inovativna zdravila, prav tako pa tu deluje tudi proizvodnja probiotikov, kot je zdravilo Linex.

Lendava[uredi | uredi kodo]

V Lendavi deluje proizvodnja antiinfektikov in pakirni center.

Prevalje[uredi | uredi kodo]

Na Prevaljah pa so do nedavnega skrbeli za proizvodnjo širokospektralnega antibiotika Amoksiklava.

Začetki[uredi | uredi kodo]

Podjetje je bilo ustanovljeno 31. 10. 1946 z namenom, da bi povečali in obogatili proizvodnjo zdravil v Sloveniji, in sicer z obrati v Mengšu, Ljubljani in Hrastniku. Lek je zrasel na temelju manjšega proizvodnega obrata v Mengšu, ustanovljenega leta 1935, ki se je ukvarjal z izdelavo farmacevtskega etra, ekstraktov zdravilnih rastlin, tinktur, galenskih izdelkov in tablet. Poleg obrata v Mengšu za enega od pomembnih predhodnikov tovarne velja tudi farmacevtski laboratorij sanitetnega oddelka Glavnega štaba Slovenije, ki je deloval v Črnomlju od leta 1944. Prvi direktor je bil prof. dr. Henrik Riko Repič, univerzitetni diplomirani inženir kemije.

Poslovanje[uredi | uredi kodo]

Podjetje se izjemno hitro širi in razvija. Zelo so dejavni na področju razvoja novih zdravil. Od leta 2012 do danes so razvili približno 100 novih izdelkov. Poudarek dajejo tudi na izvozu, saj izvažajo v več kot 160 različnih držav, največ v Kanado, Japonsko, Avstralijo, ZDA ter države Evropske unije. Prevladujejo zdravila za zniževanje ravni holesterola, zdravljenje alergijskega rinitisa (OPERIL), nespečnosti, migrene, zniževanje povišanega krvnega tlaka AMLOPIN zdravljenje želodčnih in črevesnih bolezni (LINEX, MODOLEX, RANITAL) in nesteroidna protivnetna zdravila (LEKADOL, DIVERIN).

Prvo zdravilo[uredi | uredi kodo]

Čeprav večina ljudi misli, da je tovarna Lek svojo prepoznavnost in uspeh pridobil s proizvodnjo zdravila Lekadol, temu ni tako, saj so poslovanje najbolj zaznamovala osemdeseta leta, ko so začeli razvijati in proizvajati kalijev klavulanat, ki je pomembna sestavina njihovega zdravila Amoksiklav.

Amoksiklav je širokospektralni antibiotik, ki je kombinacija amoksicilina in klavulanske kisline. Deluje tako, da ubija bakterije, ki povzročajo okužbe. Amoksicilin spada v skupino zdravil, imenovanih penicilini, katerih delovanje je lahko onemogočeno, da bi se to zgodilo preprečuje klavulanska kislina. Zdravilo se uporablja za zdravljenje okužb pri odraslih in otrocih in sicer pri okužbah dihalnih poti, sečil, srednjega ušesa in sinusov, okužbah kosti in sklepov. Poznamo jih več vrst, ki se med seboj razlikujejo po mestu delovanju. Poleg Amoksiklava pa so najbolj prepoznavni izdelki še zdravila Lekadol, Diverin, Linex, Angal, Operil, Fluimukan, Persen...

Biološka in podobna biološka zdravila[uredi | uredi kodo]

V veliki meri se ukvarjajo tudi s proizvodnjo bioloških in podobnih bioloških zdravil, ki sodijo med zdravila z velikim potencialom za prihodnost. Biološka zdravila so zdravila, ki so pridobljena ali izdelana s pomočjo živih celic. Podobna biološka zdravila so prav tako biološka zdravila, ki jih izdelujejo generična farmacevtska podjetja, po poteku patenta originalnega proizvajalca. Namenjena so zdravljenju številnih težkih bolezni, kot so na primer sladkorna bolezen, rak, kronična vnetna črevesna bolezen, anemija, revmatoidni artritis in raznih kožnih bolezni.

Prvo podobno biološko zdravilo v Sloveniji je dovoljenje za promet dobilo leta 2008, danes pa ima podjetje Lek v svoji ponudbi že 17 podobnih bioloških zdravil.

Nagrade in priznanja[uredi | uredi kodo]

Podjetje je za svoje trdo delo v vseh teh letih prejelo kar nekaj uglednih nagrad. Imajo cel kup zlatih nacionalnih priznanj Gospodarske zbornice Slovenije za najboljše inovacije, 3 nagrade Ameriške gospodarske zbornice (AmCham), 2 nagradi za odličnost farmacevtske proizvodnje (Pharmaceutical Manufacturing Excellence Award) in ostale.

Lavičkova zbirka[uredi | uredi kodo]

Podjetje ima v lasti tudi zelo zanimivo in obsežno Lavičkovo zbirko, ki je ena od najobsežnejših farmacevtsko-medicinskih zbirk v Sloveniji. Poimenovana je po farmacevtu Bohuslavu Lavičku, ki je zbral vse predmete v zbirki. Zbirka vsebuje številne knjige, medicinske pripomočke ter lekarne. Podjetje jo ima v lasti od leta 1986. Leta 2002 pa je bila razglašena za kulturni spomenik državnega pomena.

Dogodki, ki jih organizirajo[uredi | uredi kodo]

Vsako leto pa podjetje pripravi Novartisov karierni zajtrk na katerem poskušajo slovenske strokovnjake naravoslovnih znanosti, ki delajo v tujini, privabiti nazaj v Slovenijo in jim predstavijo njihove možnosti za zaposlitev v Sloveniji. Prav tako pa organizirajo tudi dogodek BioCamp, ki je namenjen najboljšim študentom. Na tem dogodku se študentje srečajo z znanimi in priznanimi menedžerji in strokovnjaki.

Viri[uredi | uredi kodo]