Jagid-Lim

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jagid-Lim
Kralj Marija
Vladanjeokoli 1834–1813 pr. n. št.
Predhodnikustanovitev dinastije
NaslednikJahdun-Lim
Rojstvo19. stoletje pr. n. št.
Smrt19. stoletje pr. n. št.
Vladarska rodbinaDruga marijska dinastija
Mari se nahaja v Sirija
Mari
Mari
Mari na zemljevidu Sirije

Jagid-Lim je bil kralj Marija, ki je vladal okoli leta 1834 do 1813 pr. n. št. Bil je amoritski poglavar in ustanovitelj Druge marijske dinastije, ki je v Kraljestvu Mari vladala nekaj več kot stoletje. Prihajal je iz amoritskega plemena Bin-sim'ala, kar potrjuje pismo kasnejšega babilonskega kralja Hamurabija, v katerem poudarja narodnost svojega zaveznika Zimri-Lima, kralja Marija in Jagid-Limovega vnuka:

"Nihče mi ni priskočil na pomoč, razen velikih bogov in Zimri-Lima, kralja Binsimalitov."

Jagid-Lim je sklenil zavezništvo z Ila-Kabkabijem, očetom slavnega Šamši-Adada, ki je takrat vladal v mestu Terka. Njun mirovni sporazum je bil kmalu prekršen. Začela se je vojna med Terko in Marijem, v kateri so bili uspešni zdaj eni zdaj drugi. Zanimivo je, da so predstavniki Ila-Kabkabijeve dinastije za kršitev sporazuma obtožili Jagid-Lima. Sin Šamši-Adada v enem od pisem, najdenem v Mariju, opisuje takratne razmere, ki jih je dobro poznal. Besedilo se nanaša na obdobje, ko je bil Šamshi-Adad že močan kralj celotne Gornje Mezopotamije, njegov sin Jasmah-Adad pa je bil imenovan za njegovega guvernerja v Mariju. Odlomek besedila, ki omenja Jagid-Lima, se glasi:

"V moji družini ni nikogar, ki bi grešil proti Bogu: vsi držijo prisege, ki so jo dali v božjem [imenu]. V starih časih sta Ila-Kabkabi in Jagid-Lim prisegla, da bosta ohranila mir. Ila-kabkabi pred Jagid-Limom ni grešil [torej ni prelomil prisege]; nasprotno, Jagid-Lim je grešil proti Ila-Kabkabiju"

V drugem pismu, ki je bilo sestavljeno kasneje, je rečeno, da je Ila-Kabkabiju uspelo uničiti zid, ki je obdajal Mari ali se je nahajal v bližini mesta. Iz drugih virov je znano, da je Mari kasneje napadel Terko. Jagid-Lim je Ila-Kabkabija odstavil s prestola in Terko vključil v svoje kraljestvo. Ila-Kabkabi in njegova družina so bili prisiljeni zapustiti državo. Vsi razpoložljivi podatki kažejo, da so se zatekli v Babilon. O Šamši-Adadu, ki je bil takrat še zelo mlad, seznam asirskih kraljev pravi:

"Ko je bil Naram-Sin asirski kralj, je odšel v Karduniaš",

se pravi v Babilonijo.

Vir[uredi | uredi kodo]

  • В.В. Эрлихман. Древний Восток и античность. Правители Мира. Хронологическо-генеалогические таблицы по всемирной истории в 4 тт. Т. 1.
Jagid-Lim
Druga marijska dinastija
Rojen: neznano Umrl: neznano
Vladarski nazivi
Predhodnik: 
ustanovitev dinastije
Kralj Marija
okoli 1834–1813 pr. n. št.
Naslednik: 
Jahdun-Lim