Jahdun-Lim

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jahdun-Lim
ia-aḫ-du-li-im (akadsko)
Kralj Marija
Jahdun-Limov disk, Muzej Louvre, Pariz
Jahdun-Limov disk, Muzej Louvre, Pariz
Kralj Marija
Vladanjeokoli 1813-1796 pr. n. št.
PredhodnikJagid-Lim
NaslednikSumu-Jaman
Rojstvo19. stoletje pr. n. št.
Smrt19. stoletje pr. n. št.
OtrociSumu-Jaman, Zimri-Lim (?), Dugedu (hči)
DinastijaDruga marijska dinastija
OčeJagid-Lim
Mari se nahaja v Sirija
Mari
Mari
Mari na zemljevidu Sirije

Jahdun-Lim (akadsko ia-aḫ-du-li-im) je ime dveh kraljev Gornje Mezopotamije: kralja Marija, ki je vladal v 19.-18. stoletju pr. n. št., in kralja Karkemiša, ki je vladal v 18. stoletju pr. n. št.

Prvi je bil amoritskega porekla in postal kralj po smrti svojega očeta Jagid-Lima. Med Jahdun-Limovo vladavino je Mari postal ena od glavnih sil v regiji. Vodil je uspešen pohod na obalo Sredozemskega morja. Njegovo kraljestvo so ogrožala različna nomadska plemena, tudi Kanaani, vendar jih je na silo podjarmil in prisilil k plačevanju davka. Po vzpostavitvi miru je zgradil tempelj boga Šamaša.

Drugje v Gornji Mezopotamiji je vladal Šamši-Adad I., ki se je postavil za asirskega kralja. Jahdun-Lim je prejel prošnje več kraljev za pomoč proti agresivnemu Šamši-Adadu, vendar so ga, še preden je lahko ukrepal, ubili njegovi služabniki. V kaosu, ki je sledil, je Šamši-Adad zasedel Mari. Jahdun-Limov sin in naslednik Sumu-Adad je bil prisiljen pobegniti v Alep, kjer je ostal do Šamši-Adadove smrti.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Wu Yuhong. "A Political History of Eshnunna, Mari and Assyria during the early Old Babylonian Period (From the end of Ur III to the death of Šamši-Adad)". Journal of Ancient Civilizations. Supplement 1. ZDB-ID 2607645-7. Institute of History of Ancient Civilizations – Northeast Normal University, Changchun 1994, str. 93–107.
  • Horst Klengel: Syria. 3000 to 300 B.C. A Handbook of Political History. Akademie-Verlag, Berlin 1992, ISBN 3-05-001820-8. str. 49–52.
  • Jean-Robert Kupper: Jaḫdun-Lim. In: Dietz Otto Edzard (Hrsg.): Reallexikon der Assyriologie und Vorderasiatischen Archäologie. Band 5, Walter de Gruyter, Berlin/New York 1976–1980, ISBN 3-11-007192-4, str. 239–240.
Jahdun-Lim
Druga marijska dinastija
Rojen: neznano Umrl: neznano

₮|-

Vladarski nazivi
Predhodnik: 
Jagid-Lim
Kralj Marija
okoli 1813-1796 pr. n. št.
Naslednik: 
Sumu-Jaman